Κληρώνει για τα βιβλία εσόδων-εξόδων των αγροτών

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για το ποιοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.

Περίπου 1.000.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα υποχρεωθούν από μεθαύριο να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και θα φορολογούνται βάσει αυτών και όχι βάσει του τεκμαρτού προσδιορισμού γεωργικού εισοδήματος επί των αντικειμενικών τιμών ανά είδος προϊόντος και ζώου.

Το όριο ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων θα είναι τα 10.000 ευρώ, ενώ θα εξαιρεθούν από την τήρηση βιβλίων όσοι έχουν χαμηλότερο τζίρο. Αναφερόμενος χθες στο θέμα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης τόνισε πως το όριο των ακαθάριστων εσόδων θα προκύπτει από τα παραστατικά των αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπόχρεοι αγρότες για να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων θα πρέπει να προχωρήσουν σε έναρξη εργασιών στην εφορία, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να καταθέτουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ όπως όλες οι επιχειρήσεις, να εκδίδουν τιμολόγια όταν πωλούν αγροτικά προϊόντα, να λαμβάνουν τιμολόγια όταν θα αγοράζουν είδη απαραίτητα για την παραγωγή τους, ενώ κάθε φορά που θα μεταφέρουν τα προϊόντα τους θα εκδίδουν υποχρεωτικά δελτία αποστολής.

Κάτι, που αποτελεί σημαντική λεπτομέρεια, είναι ότι οι αγρότες θα προκαταβάλλουν από το 2014 και φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ακριβώς ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.