Υπ. Οικονομικών: Ισχύει η εκχώρηση ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο

Δεν καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Το υπουργείο οικονομικών παίρνει πίσω τη σχετική ρύθμιση με την κατάθεση νέας.

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από τη νέα χρονιά έρχεται η κατάργηση του δικαιώματός τους να εκχωρούν στο δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος για αυτά.

Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας στην οποία υπάγονται, μια δήλωση εκχώρησης στο δημόσιο των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν. Έτσι δεν φορολογούνται.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κείμενο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, η δυνατότητα της εκχώρησης των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί καταργείται. Άρα οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν εισπράττουν έως ότου προχωρήσουν σε έξωση του ενοικιαστή.

Στο μεταξύ από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι "πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο με τη συμπλήρωση των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΕ) που θα εφαρμοστεί από 01/01/2014 (Ν. 4174/2013) και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της φορολογικής Διοίκησης. Είναι σαφές ότι η κατάργηση του παλαιού ΚΦΕ (Ν. 2238/1994) δεν συνεπάγεται κατάργηση της ρύθμισης. Αυτή θα ισχύσει και με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας".