Τι να κάνουμε για να έχουμε οικονομία και απόδοση στη θέρμανση

To ενεργειακό πρόβλημα στη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες οφείλεται στην ύπαρξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, τα οποία δεν είναι θερμομονωμένα, και απαιτούν πολύ μεγάλα ποσά ενέργειας για να εξασφαλίσουν αποδεκτές συνθήκες άνεσης το χειμώνα. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η μέτρια κατάσταση και συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης, που οδηγεί σε μειωμένους βαθμούς απόδοσης και επομένως αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Μία ακόμα παράμετρος είναι η συνεχής αύξηση, τόσο σε αριθμό όσο και σε εγκατεστημένη ισχύ, των συστημάτων και συσκευών που καταναλώνουν ηλεκτρική, κυρίως, ενέργεια και οι ανάγκες σε βελτίωση των συνθηκών άνεσης σε πλημμελώς μονωμένα κτίρια. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εγκατάσταση πάνω από 3.000.000 κλιματιστικών μονάδων τα τελευταία 25 χρόνια.

Όπως λέει η Διονυσία Κολοκοτσά, επίκουρη καθηγήτρια στη Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ένα καλό σύγχρονο σύστημα θέρμανσης έχει απόδοση 95% και ένα παλιό 75%.

Πιο συμφέρουσα λύση είναι να θωρακίσει κάποιος το κέλυφος για να μην έχει απώλειες από αεροστεγανότητα και να έχει καλή μόνωση στις ταράτσες. Για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης χρειάζεται η χρήση θερμοστατικών βαλβίδων, αλλά και καλές μονώσεις”, λέει η κυρία Κολοκοτσά.

Οι επιπτώσεις της πλημμελούς μόνωσης

Σημειώνει μάλιστα, ότι η χώρα μας καταναλώνει συγκριτικά περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από τη Δανία – η οποία έχει σαφώς χαμηλότερες θερμοκρασίες - λόγω πλημμελούς μόνωσης. Σήμερα και μετά την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), η ενεργειακή κατανάλωση στην χώρα μας μειώνεται κυρίως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις ενεργειακές τους ανάγκες και όχι τόσο λόγω βελτίωσης των κτιρίων παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας που προτείνουν την εφαρμογή κτιρίων μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου μέχρι το 2020.

Μείωση της κατανάλωσης κατά 20,9% το χειμώνα 2011 - 2012

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με ταυτόχρονη υποβάθμιση των συνθηκών στο εσωτερικό των κτιρίων. Σε μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με συμμετοχή του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Πάτρας και Πειραιά και του Αστεροσκοπείου Αθηνών (Santamouris et al., 2013) για 512 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα φαίνεται μια μείωση κατά 20.9% τον χειμώνα 2011-2012 σε σχέση με τον 2009-2010 παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας του 2011 είχε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τι να προσέχουμε

Όπως διευκρινίζει η επίκουρη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, “πρέπει να κοιτάξουμε την απόδοση, την εύκολη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης και φυσικά αν μονώνονται οι σωληνώσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης, το ποιος θα το εγκαταστήσει και τι προδιαγραφές θα χρησιμοποιήσει, η εκπαίδευση του εγκαταστάτη και η γνώση του πελάτη”

Τα πρώτα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση των ενεργειακών αναγκών με ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών άνεσης, είναι η βελτίωση της αεροστεγανότητας του κελύφους και η εφαρμογή μόνωσης τόσο στην οροφή όσο και αν είναι δυνατό και στην τοιχοποιία.

Στη συνέχεια σημαντικό ρόλο παίζει η αντικατάσταση των κουφωμάτων και υαλοπινάκων.

Σε σχέση με τα συστήματα θέρμανσης υπάρχει πληθώρα λύσεων όμως θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά περίπτωση και δεν υπάρχει μια λύση για όλες τις περιπτώσεις.

Οι λύσεις:

-Αντικατασταση Παλαιων καυστηρων η και λεβητων πετρελαιου με νεους υψηλης αποδοσης (πετρελαιου)

-Αντικατασταση Παλαιων καυστηρων η και λεβητων πετρελαιου με νεους φυσικου αεριου.

-Εγκατασταση συστηματων θερμοστατικων βαλβιδων στα συστήματα θέρμανσης.

-Τοποθετηση τριοδης βανας αναμιξης με τους καταλληλους αυτοματισμους

-Moνωση Δικτυων μεταφορας συστηματων θερμανσης.