Κατάσχουν χρήματα ακόμα και για μελλοντικές οφειλές !

Στο πλαίσιο αναζήτησης εσόδων για τα ταμεία της κυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Εσόδων έβαλε πρόσφατα στο στόχαστρο 4.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που χρωστούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Οφειλέτες, οι οποίοι δεν πλήρωναν επί χρόνια φόρους εισοδήματος ή ΦΠΑ, διάγοντας πολυτελή βίο.

Στο κυνήγι των μεγαλοφειλετών, το υπουργείο Οικονομικών εξαπέλυσε την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ). Μάλιστα, όπως ορίζεται σε σχετική απόφαση, τα ποσά αρμοδιοτήτων της Ε.Μ.ΕΙΣ. είναι αυτά, που ξεπερνούν το 1.500.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα φαίνεται να είναι κάπως διαφορετικά. Κι αυτό, γιατί - όπως καταγγέλλει στο news.gr o δικηγόρος, ειδικευμένος σε φορολογικά θέματα, Γιώργος Πιτσιλής - οι υπεύθυνοι είσπραξης εσόδων της συγκεκριμένης Μονάδας προβαίνουν σε κατασχέσεις καταθέσεων, όχι μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και για βεβαιωμένες.... λόγω σύγχυσης. Όπως, μάλιστα, φαίνεται, το όριο δεν είναι το 1.500.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά πολύ μικρότερο.

“Στην πράξη, στέλνει η εφορία μία ενημέρωση στην υπηρεσία, λέγοντας ότι κάποιος πολίτης χρωστάει χρήματα στο Δημόσιο και στη συνέχεια η Ε.Μ.ΕΙΣ. εκδίδει το κατασχετήριο και το στέλνει στις τράπεζες. Για 20.000 ευρώ προβαίνει σε κατασχέσεις λογαριασμών σε όλες τις τράπεζες, χωρίς να γνωρίζει τι διαθέσιμα ποσά υπάρχουν”, υποστηρίζει ο κύριος Πιτσιλής.

“Αν ο λογαριασμός έχει 20.000, η τράπεζα θα δεσμεύσει το ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και αν υπάρχει λογαριασμός χωρίς χρήματα, η τράπεζα δεσμεύει αρνητικό ποσό και για μελλοντικές οφειλές !”, σημειώνει ο δικηγόρος.

Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το παράδειγμα, που αντιμετώπισε και ο ίδιος. “Ένας πολίτης έχει 20.000 ευρώ χρέος και γίνονται κατασχέσεις σε 3 τράπεζες. Λόγω κακής συνεννόησης των δύο φορέων - εφορίας και Ε.Μ.ΕΙΣ. -, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν το ποσό που θα ληφθεί από την τράπεζα, εισέπραξαν κατά λάθος 60.000 ευρώ αντί για 20.000”, σημειώνει ο κύριος Πιτσιλής.

Στην πραγματικότητα, και όπως αναφέρει, η Ε.Μ.ΕΙΣ. αιτιολόγησε το γεγονός, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει την οφειλή, αλλά βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία, που της παρέχει η εφορία. Η εφορία, από την πλευρά της, αιτιολογεί το γεγονός, αντιστρέφοντας το επιχείρημα και λέγοντας ότι “η Ε.Μ.ΕΙΣ. γνωρίζει τι έχει συμβεί”.

“'Θα σας πάρουμε τα χρήματα και θα σας τα επιστρέψουμε... μάλλον'. Αυτή είναι η απάντηση”, λέει ο δικηγόρος. “Το 'μάλλον' ερμηνεύεται στο ότι αντί η εφορία να επιστρέψει χρήματα, συμψηφίζει τις βεβαιωμένες οφειλές και τις ανεξόφλητες (μη ληξιπρόθεσμες). Με τη μέθοδο αυτή, οι οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους. Ακόμα και αν έχω κάνει διακανονισμό, η εφορία έχει το αντεπιχείρημα ότι υπάρχουν βεβαιωμένες δόσεις. Έτσι καλούμαι να πληρώσω για παράδειγμα δόσεις του ΦΑΠ για το 10, το 11 και το 12", συμπληρώνει.

Όπως λέει ο κύριος Πιτσιλής, παρά το γεγονός ότι ως πρακτική δεν είναι παράνομη, τη χαρακτηρίζει αντισυνταγματική. “Είναι αντισυνταγματικό, γιατί ο συμψηφισμός έναντι μελλοντικών οφειλών προσβάλλει τις αρχές της ισότητας και της ιδιοκτησίας, καθώς κάποιος πληρώνει περισσότερα και σε διαφορετικό χρόνο από κάποιον άλλο”, καταλήγει.