ΟΑΕΕ: Σύνταξη εξπρές για δικαιούχους διαδοχικής ασφάλισης

Λύση στο ήδη βεβαρημένο σύστημα συνταξιοδότησης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αναμένεται να δώσει η νέα εγκύκλιος που εκδόθηκε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο στοχεύει να εξαλείψει η εγκύκλιος, είναι ο χρόνος αναμονής μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό όσων βγαίνουν στη σύνταξη.

Η εγκύκλιος μειώνει κατά πολύ το χρόνο αναμονής, αναφορικά με τη διαδικασία της προσύνταξης. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τη λαμβάνουν μέσα σε 45 ημέρες ή το πολύ σε 75 ημέρες, σε περίπτωση που έχουν διαδοχική ασφάλιση σε διαφορετικά Ταμεία.

Η προσωρινή σύνταξη θα φτάνει στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης και σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από το 90% του μικρότερου προβλεπόμενου ποσού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΘΝΟΣ”. Επίσης ρυθμίζονται ζητήματαόσων αποχωρούν με αναγνώριση πλασματικών ετών ή κάνουν διακοπή επαγγέλματος χωρίς να έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ακόμη, προσωρινή σύνταξη δεν θα απονέμεται αν ο ασφαλισμένος έχει οφειλές και το ποσό ξεπερνάει το 30πλάσιο του κατώτατου ορίου συντάξεων γήρατος του ΟΑΕΕ ή των νέων ασφαλισμένων με ανώτατο όριο τα 20.000 ευρώ.

Σε περίπτωση πλήρους αποπληρωμής τότε θα επιτρέπεται η απονομή προσωρινής σύνταξης.

Η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών ορίζεται στους τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος, ενώ συνδέεται απόλυτα με την υποχρέωση του υπαλλήλου να ελέγχει την πληρότητα των στοιχείων που προσκομίζονται και να ενημερώνει τον υποψήφιο συνταξιούχο.

Η ίδιας εγκύκλιος ορίζει, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι ο ΟΑΕΕ θα καλείται να εφαρμόσει ανδρομικά τις ρυθμίσεις, περιλαμβάνοντας και τα αιτήματα συντάξεων τα οποία εκκρεμούσαν εδώ και καιρό.