Να αποσπάσει δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας επιδιώκει η τρόικα, μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 , το οποίο αναμένεται να καταρτισθεί στο επόμενο διάστημα.
Εκπεφρασμένη θέση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ είναι ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα πληγεί εάν η Κυβέρνηση δεν συνεχίσει στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Πάντως ξεκαθαρίζεται πως αν και η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014 - 2016, αυτά δεν θα είναι οριζόντια, αλλά «στοχευμένα», ώστε να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Στα στοχευμένα μέτρα η τρόικα συγκαταλέγει :
-Την αποδοτικότερη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πέραν από τη θεσμοθέτηση ειδικών ηλεκτρονικών ελεγκτικών μηχανισμών όπως το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, το υπό διαμόρφωση Περιουσιολόγιο, κ.α.. η τρόικα δίνει βάρος στην κατάρτιση και επιμόρφωση των στελεχών που απαρτίζουν το φορολογικό μηχανισμό, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν με επιτυχία τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της διαφθοράς. Έτσι, έχει ζητήσει την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσθετό προσωπικό έως το τέλος του έτους, αλλά και την επιτάχυνση της επιμόρφωσης του υφιστάμενου προσωπικού έως το πρώτο τρίμηνο του 2014. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσα στο 2014 , στόχος που η τρόικα θεωρεί πως δεν μπορεί να επιτευχθεί.
-Την καλύτερη λειτουργία των αγορών και την απελευθέρωση επαγγελμάτων. Η τρόικα δίνει μεγάλο βάρος στα αποτελέσματα της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την λειτουργία των αγορών στην Ελλάδα, η οποία έχει εντοπίσει εκατοντάδες διοικητικούς και μη περιορισμούς που δεν επιτρέπουν τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει στην ελληνική αγορά. Η «Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού» του ΟΟΣΑ - όπως ονομάζεται- που καταγράφει νομοθετικούς περιορισμούς που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στην ελληνική αγορά εν μέσω κρίσης και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός θα παρουσιασθεί μεθαύριο Τετάρτη 27 Νοεμβρίου. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θέλουν να υπάρξουν και βελτιώσεις στην λειτουργία επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι και οι λογιστές, ενώ θεωρούν πως η εφαρμογή του νόμου 3982/2011 για την fast track διαδικασία αδειοδότησης για τα τεχνικά επαγγέλματα έχει μείνει στα χαρτιά και πρέπει να προχωρήσει τάχιστα.
-Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και την υπέρβαση των προβλημάτων που σχετίζονται με το χωροταξικό κα τις χρήσεις γης. Η τρόικα έχει ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στην προετοιμασία της προς πώληση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου (εκκαθάριση τίτλων, αδειοδότηση, κλπ.) δεδομένων των χρονικών καθυστερήσεων που υπάρχουν και στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ένας επαρκής αριθμός στοιχείων του ενεργητικού στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ακόμη, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν με τη μεταβίβαση της πλήρους και άμεσης ιδιοκτησίας 1.000 «εμπορικά βιώσιμων» ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ έως το τέλος του 2013. Στο ίδιο πλαίσιο η τρόικα ζητά να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού , όπου δεν έχει ολοκληρωθεί και να υπάρξουν αλλαγές στη δασική νομοθεσία, η οποία σήμερα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση χιλιάδων ακίνητων του Δημοσίου.
-Τον μετριασμό του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Η τρόικα θεωρεί πως δεν υπάρχει χώρος για οριζόντιες μισθολογικές μειώσεις ωστόσο στοχεύει στον περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας με διαφορετικό τρόπο. Πάντως, οι μελέτες για τις σχετικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικών εισφορών και τα σχετικά σχέδια δράσης δεν έχουν παρουσιασθεί ακόμη από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει καθυστερήσει και στη δρομολόγηση της μείωσης των εισφορών των συνεπών εργοδοτών.
-Τον περιορισμό του κόστους στους ΟΤΑ. Η τρόικα θεωρεί πως υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυνατότητες περιορισμού του κόστους σε Δήμους και Περιφέρειες. Σε μια προσπάθεια να καταδειχθούν οι δυνατότητες εξοικονόμησης οι Δήμοι θα προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς για το 2014 σύμφωνα με τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που η απόκλιση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ είναι άνω του 10% στο τρίμηνο τότε θα υπάρχει διαβούλευση και υπόδειξη τρόπων για τη συμμόρφωσή του, και εάν η απόκλιση αυτή, συνεχίζεται για ένα εξάμηνο τότε το υπουργείο Εσωτερικών θα εντάσσει το συγκεκριμένο ΟΤΑ σε καθεστώς επιτήρησης, με ότι αυτό σημαίνει (αύξηση δημοτικών τελών, αναστολή προσλήψεων, κ.λ.π.).
-Την καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο. Η τρόικα θεωρεί πως η καταπολέμηση της διαφθοράς και της συναλλαγής στο Δημόσιο θα οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση. Προς το σκοπό αυτό έχει ζητήσει αλλαγές στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου, μεγαλύτερη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και τη θέσπιση ειδικών δομών και μηχανισμών για τον εντοπισμό των κακώς κειμένων. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα είναι πλήρως λειτουργικός θεσμός.