Πώς θα πληρωθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Σε μία δόση, και όχι σε τρεις, θα καταβληθεί τελικά ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για το οικονομικό έτος 2013, καθώς δεν υπήρξε σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διαδικασία για την καταβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης έχει ως εξής:

- Καταβάλλεται εφάπαξ και μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του.

- Αν ο φορολογούμενος πληρώσει το σύνολο του φόρου εμπρόθεσμα και έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, τότε έχει έκπτωση 1,5%.

- Το υπουργείο Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά τη σχετική ειδοποίηση, η οποία περιέχει την ταυτότητα οφειλής του ποσού, την προθεσμία καταβολής του, καθώς και το συνολικά οφειλόμενο φόρο.

- Παράλληλα, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν το εκκαθαριστικό από το www.gsis.gr με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους–φορολογούμενους.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί μετά τις μειώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται από τον ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και πισίνες ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογουμένων.