Ηλεκτρονικές κατασχέσεις με ένα κλικ: Στο στόχαστρο οι επιστροφές

Θα παρακολουθούνται όλοι όσοι χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν οι επιστροφές φόρου και οι καταθέσεις για 4 εκατ. Έλληνες που έχουν χρέη προς το δημόσιο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποκτήσει ηλεκτρονικό σύστημα που θα της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά άμεσα και με ένα «κλικ» σε κατασχέσεις, ενώ θα παρακολουθούνται όλοι όσοι χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα τρέχουν με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες, η φορολογική διοίκηση θα έχει την πλήρη εικόνα οφειλών οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων, συμψηφισμοί θα γίνονται άμεσα, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εκτίμησης του κινδύνου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.

Όλο το επιχειρησιακό δυναμικό της ΑΑΔΕ που εμπλέκεται στον επιχειρησιακό μηχανισμό είσπραξης θα μπορεί να έχει πλήρη και ενιαία εικόνα των οφειλών και οφειλετών και των ενεργειών που έχουν γίνει από τη γένεση της οφειλής μέχρι και την εξόφληση ή διαγραφή της.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών».

Θα γίνεται διαχείριση οφειλής (ληξιπρόθεσμης ή μη) και οφειλέτη καθώς και διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου οφειλών. Επίσης, διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών (case management), σε κάθε επίπεδο (δηλαδή ελεγκτή ή ομάδας ελεγκτών, οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος, Δ/νσης, Περιφέρειας, Κεντρικά) με πλήρη παρακολούθηση της πορείας των υποθέσεων και των εκκρεμοτήτων, περιλαμβανομένης της χρέωσης υποθέσεων και της ανάθεσης καθηκόντων για τη λήψη μέτρων είσπραξης (όπως η ανάθεση συγκεκριμένου -π.χ. ηλεκτρονικών κατασχετηρίων- σε έναν ή περισσότερους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως εάν ο ΑΦΜ έχει χρεωθεί σε άλλο υπάλληλο), ή τον χαρακτηρισμό οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, σε υπαλλήλους και την παρακολούθηση των ενεργειών ή των μέτρων που λαμβάνουν καθώς και την απόδοση τους.

Θα γίνει βελτιστοποίηση της διαδικασίας επιστροφών με αυτοματοποίηση των προτεινόμενων ποσών συμψηφισμών από διάφορες πηγές (Φορολογικά χρέη, Ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω Φορολογικής Ενημερότητας και Βεβαίωσης Οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.