Πώς μπορείτε να συμψηφίσετε τον ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου

Δεν θα γίνει αυτεπάγγελτα η διαδικασία

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η εφορία αυτόματα συμψηφίζει χρέη και απαιτήσεις της από τους φορολογουμένους με πιθανή επιστροφή φόρου που τους αναλογεί. Στην περίπτωση αυτή εμπίπτει και ο ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί, η διαδικασία αυτή δεν θα κινηθεί αυτεπαγγέλτως από την εφορία και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να κάνουν τη σχετική αίτηση στη ΔΟΥ τους προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός.

Αν η επιστροφή φόρου ισούται με τον ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος, τότε τα ποσά θα συμφηψιστούν ακριβώς.

Αν η επιστροφή φόρου είναι μεγαλύτερη, τότε θα κρατηθεί ο ΕΝΦΙΑ και η υπόλοιπη επιστροφή θα αποδοθεί στο φορολογούμενο.

Αν ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερος, τότε θα αφαιρεθεί το ποσό της επιστροφής και θα πρέπει να καταβληθεί στην εφορία το υπόλοιπο ποσό. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή γιατί το υπόλοιπο πρέπει να καταβληθεί αμέσως και όχι σε δόσεις, όπως αποπληρώνεται κανονικά ο ΕΝΦΙΑ.

Αν ο φορολογούμενος δεν προχωρήσει σε αίτηση συμψηφισμού, τότε θα πρέπει να πληρώσει κανονικά την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ το Σεπτέμβριο αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα του αποδοθεί μέχρι τότε η επιστροφή φόρου. Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο ακόμη και αν η εφορία του χρωστά ακόμη την επιστροφή. 

Σύμφωνα με εφοριακούς και λογιστές πάντως, η ύπαρξη χρεών προς την εφορία, ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων μπλοκάρει η διαδικασία επιστροφής φόρου.