Τα δύο κύματα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις

Η τρίτη κατά σειρά μείωση συντάξεων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Πολύ κοντά σε νέα περικοπή, την Τρίτη κατά σειρά βρίσκονται οι συντάξεις, στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου θα εμφανιστούν οι μειώσεις σε επικουρικές για περίπου 15.000 συνταξιούχους, ενώ οι μειώσεις θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική άνω των 1.300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πρώτο κύμα μειώσεων ήρθε τον Αύγουστο του 2015 με την επιβολή εισφοράς 6% για υγειονομική περίθαλψη σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ τότε υπήρχε μόνο το 4% στις κύριες.

Επίσης τον προηγούμενο μήνα ήρθε το δεύτερο χτύπημα με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, οι μειώσεις των επικουρικών θα γίνουν σε δύο δόσεις – Αύγουστο και Σεπτέμβριο – εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΗΔΙΚΑ στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% ανά έτος, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το ΒΗΜΑ.

Το πρώτο κύμα του Αυγούστου αφορά τις επικουρικές 312.000 πολιτών. Από αυτές προκύπτουν μειώσεις για 15.000 ευρώ όταν ξεπερνούν άθροισμα με τις κύριες τα 1.300 ευρώ.

Οι μειώσεις αυτές θα είναι της τάξεως του 8-10% και αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους ΟΤΕ και μερίδα συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.

Το Σεπτέμβριο οι περικοπές θα συνεχιστούν με τις υπόλοιπες επικουρικές και αφορούν ιδιωτικούς υπαλλήλους και τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων, συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα.