Εφορία: Όλες οι αλλαγές για άνεργους, φοιτητές, ΦΠΑ και κληρονομιές

Σημαντικές αλλαγές προβλέπουν τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή και αφορούν μεταξύ άλλων, άνεργους, μικροκαταθέτες, φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα, το συμψηφισμό του ΦΠΑ μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες, καθώς και διευκολύνσεις για την καταβολή του φόρου κληρονομιάς μέσω παραχώρησης ακινήτου από τον φορολογούμενο.

Παράλληλα, απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, για τα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπεται ότι για άτομα που δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με τη διάταξη αυτή προστατεύονται από τα τεκμήρια άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως φοιτητές, άνεργοι, μικροκαταθέτες οι οποίοι έχοντας πολύ μικρό εισόδημα, φορολογούνταν, με το προηγούμενο καθεστώς, με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχει αφορολόγητο ποσό.

Σε ό,τι αφορά τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, θα μπορούν να επιλέξουν το νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένες να αποδώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.

Επίσης, ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί δεν θα μπορεί να εκπίπτει από τις αγορές της επιχείρησης.

Με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή διευκολύνονται ακόμη οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο κληρονομιάς, να εκχωρήσουν την κυριότητα όχι μόνο του ακινήτου που κληρονομούν αλλά και άλλου ακινήτου προκειμένου να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προϋπόθεση είναι το ακίνητο αυτό να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μην βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα ή αγωγή, προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.