Όταν το Δημόσιο σου χρωστάει και σε βάζει… φυλακή !

Του Γιώργου Λαμπίρη

Ο Αντώνης Σαμαράς εξαγγέλλει τον συμψηφισμό οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με τις οφειλές των πολιτών. Πολυαναμενόμενη ρύθμιση, ανάσα για επιχειρηματίες και πολλά ακόμη...

Πολυαναμενόμενη, όχι μόνο για τη βιωσιμότητά τους, αλλά και για τα όσα υφίστανται οι επιχειρηματίες από το ισχύον καθεστώς.

Πρόκειται για τα γνωστά φαινόμενα ελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας.

Περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι - παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως ενήμεροι φορολογικά και μάλιστα, η ίδια η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι με το μέρος τους -, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ελληνική νομοθεσία. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Σε πρώτη φάση διαπομπεύονται, καθώς βρίσκονται έγκλειστοι των φυλακών και σε δεύτερη φάση δικαιώνονται, αφού έχουν υποστεί το διασυρμό. 

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση, την οποία φέρνει ως παράδειγμα, μιλώντας στο news.gr, ο φοροτεχνικός, Παναγιώτης Παντελής. 

Ο ίδιος σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταρτιστεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία της διαδικασίας, καθώς είναι κάτι που θα συμβεί προσεχώς. "Αν αυτό γίνει, θα βγάλει από το αδιέξοδο πάρα πολλές επιχειρήσεις. Δεν γίνεται να μπαίνεις φυλακή επειδή χρωστάς ΦΠΑ και εισόδημα, ενώ πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίες".

"Από τη στιγμή που παρουσιάζω ότι έχω εκδώσει τιμολόγιο προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρέπει να μη διώκομαι για τα ποσά αυτά", συμπληρώνει ο κύριος Παντελής και αναφέρεται σε συγκεκριμένο παράδειγμα πελάτη του.

"Ο συγκεκριμένος ιδιώτης εξέδωσε τιμολόγιο προς το νοσοκομείο "Αγία Όλγα", ύψους 60.000 ευρώ, έχοντας ταυτόχρονα χρέη από ΦΠΑ. Το νοσοκομείο διαφώνησε ως προς το ύψος της οφειλής, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί ο πελάτης μου στη Δικαιοσύνη. Αφού χάνει το νοσοκομείο την πρώτη δίκη, ακολουθεί έφεση.

Εκδικάζεται, και η απόφαση, που βγαίνει, είναι και πάλι υπέρ του πελάτη μου. Παρόλ' αυτά, όμως, δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο πελάτης μου στο κρατητήριο. Στις 5 Μαΐου, εκκρεμεί δεύτερο αυτόφωρο, παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει τη δίκη, ενώ το νοσοκομείο τρενάρει τη διαδικασία για να μην πληρώσει. Εν ολίγοις, είναι απαράδεκτο να έχω υποστεί το διασυρμό και μετά να με αφήνουν ελεύθερο, διαπιστώνοντας ότι είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου".

Όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να αλλάξει, κάτι που θα φανεί με βάση τις διατάξεις του νόμου, οι οποίες αναμένεται να προστεθούν προσεχώς, με ζητούμενο σε κάθε περίπτωση να ενταχθεί και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας σε αυτές.

[email protected]