Eldorado Gold: Γιατί παγώνει η επένδυση στη Χαλκιδική

Eldorado Gold: Γιατί παγώνει η επένδυση στη Χαλκιδική

Η προθεσμία για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας είναι στις 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τους λόγους για τους οποίους η Eldorado Gold προχωρά σε αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα, ανέλυσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της εταιρίας.

Ο κ. Burns αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας πως:

Υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση. Όπως είπε μιλώντας στη συνέντευξη τύπου «δεν έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Μίλησε για καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας.

Τόνισε τη μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος.
Αναφέρθηκε στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός που είναι θυγατρικής της Eldorado.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado έκανε λόγο για αδιέξοδο και επεσήμανε ότι «είναι δυσάρεστο να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση».

«Πιστέψτε με, αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά την καρδία» επεσήμανε και πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επανειλημμένα επιβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι αυτό όντως ισχύει όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;».

Ο κ. George Burns είπε πώς δημιουργήθηκαν 2.000 θέσεις εργασίας και τόνισε ότι: «Θα ήθελα και πάλι να ζητήσω από την ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί τους υπαλλήλους μας».

Η προθεσμία της Eldorado Gold για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας είναι στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Μάλιστα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή «ειλικρινών και παραγωγικών συζητήσεων με τον πρωθυπουργό και τον κ. Σταθάκη».

Η Eldorado Gold ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αναστολή των επενδύσεών της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα. Σύμφωνα με την εταιρεία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. Οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων

Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος