Η «έξωση» Μαρινόπουλου από τα Marks&Spencer

Η «έξωση» Μαρινόπουλου από τα Marks&Spencer

Στον περιορισμό αρμοδιοτήτων του προχώρησε η μητρική βρετανική εταιρεία

Στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Στέφανου Μαρινόπουλου προχώρησε η μητρική βρετανική εταιρεία Marks & Spencer στις 9 Φεβρουαρίου μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ. Η συγκεκριμένη κίνηση δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου μέσα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Ο Στέφανος Μαρινόπουλος ο οποίος μέχρι πρότινος κατείχε θέση προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο, υποβαθμίστηκε σε απλό μέλος και αντικαταστάθηκε από τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο της εταιρείας Glenister Jonathan. Επίσης ο Jurgern Kriebel, ο οποίος ήταν μέλος του Δ.Σ. αναβαθμίστηκε στη θέση του αντιπροέδρου, ενώ το τέταρτο στέλεχος της διοίκησης, Ian Paul Johnson, διατηρεί τη θέση μέλους που κατείχε.

Σημειώνεται ότι από το 2008 είχε αλλάξει και το μετοχικό καθεστώς στην εταιρεία, καθώς τόσο η Marks & Spencer BV όσο και η Marks & Spencer Marinopoulos Greece S.A  λειτουργoύν ως θυγατρικές της Marks & Spencer Group plc, ενώ η βρετανική μητρική κατέχει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία των μετοχών.

Συγκεκριμένα, η Marks and Spencer PLC συμμετέχει 80% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας
μέσω της θυγατρικής Marks and Spencer International Holdings Limited και έχει τον έλεγχο της εταιρείας.

Το προφίλ της M&S

Συνολικά η M&S κατέχει περισσότερα από 1.000 καταστήματα σε 45 χώρες του πλανήτη και πάνω από 800 καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μετράει περισσότερα από 100 χρόνια λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε το 1884.

Η δυναμική του ομίλου M&S

Μεγάλη Βρετανία: 852 καταστήματα

Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή: 480 καταστήματα

Oικονομικά μεγέθη

Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση για τη χρήση που έκλεισε τον Απρίλο του 2017, τα συνολικά έσοδα του ομίλου ανέρχονται σε 10,6 δισ. στερλίνες, αυξημένα κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη ανά μετοχή εμφανίζονται μειωμένα στις 7,2 λίρες ανά μετοχή, σε ποσοστό -70,7%.

Στην Ελλάδα οι πωλήσεις του ομίλου κατά την ίδια περίοδο εμφανίζονται αυξημένες κατά 3%.