Πάνος Παπαδόπουλος της Forthnet: Πετύχαμε σημαντική βελτίωση του ΕΒΙTDA

O CEO της Forthnet για την αντοχή και τη συστηματική βελτίωση του κοστολογικού μοντέλου της εταιρείας

Την αντοχή της Forthnet σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης που έχει μειώσει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταγράφουν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το 2016 - δια στόματος Διευθύνοντα Συμβούλου, κ. Πάνου Παπαδόπουλου. Η Forthnet, συνεχίζοντας τη συστηματική βελτίωση του κοστολογικού της μοντέλου κατάφερε να αυξήσει τα EBITDA κατά 8,6%, σε μία χρονιά που ο τζίρος της μειώθηκε.  

Η ανθεκτικότητα της εταιρείας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το ξεκίνημα της κρίσης (από το 2008) μέχρι και σήμερα, ενώ ο τζίρος της συνολικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης μειώθηκε κατά 41%, η Forthnet κατέγραψε πτώση μόλις 8%.

Ο τζίρος της εταιρείας το 2016 μειώθηκε κατά 7,8%, επηρεασμένος όχι μόνο από το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και της συντηρητικής εμπορικής πολιτικής, αλλά και από την επιβολή φόρου 10% στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η Ιουνίου 2016, καθώς και από την υπό-απόδοση της Super League λόγω της μειωμένης εμπορικότητας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όπως έχει ήδη καταγραφεί επίσημα και σε έρευνα που πραγματοποίησαν η Delloite και η PwC για την ίδια τη διοργανώτρια αρχή το φθινόπωρο του 2016.

Παράλληλα, στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 καταγράφεται και η επιτυχής οριστική συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, παρά την πολυετή καθυστέρηση της λόγω του υποτιθέμενου ενδιαφέροντος εξαγοράς της εταιρείας από τους ανταγωνιστές - μετόχους της, Vodafone και Wind.

Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Πάνο Παπαδόπουλο: «Η συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και το 2016, ενώ η επιβολή φορολογίας 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και η απόδοση της Superleague, επηρέασαν αρνητικά τη συνδρομητική μας βάση. Σε αυτό το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον διατηρήσαμε μία συντηρητική εμπορική πολιτική και βελτιώσαμε περαιτέρω το κοστολογικό μοντέλο της εταιρείας. Ως εκ τούτου πετύχαμε σημαντική βελτίωση του EBITDA, παρά την κάμψη των συνολικών εσόδων. Μετά την επιτυχή έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου και την κάλυψη της βασικής προϋπόθεσης για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, επικεντρωνόμαστε στα επιχειρησιακά μας πλάνα με βασικό άξονα τις καινοτόμες υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την εμπειρία των συνδρομητών μας».

Η Forthnet, που όλο αυτό το διάστημα των επτά τελευταίων ετών ήταν πάντα ενήμερη ως προς τον τραπεζικό της δανεισμό έχοντας καταβάλει πλέον των 110 εκατομμύριων ευρώ σε τόκους, πέτυχε τελικά την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου καλύπτοντας έτσι όλες τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της.

Την ίδια στιγμή η Forthnet από 1η Ιανουαρίου του 2017, αποτελεί τον πάροχο καθολικής υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας, καθώς αναδείχθηκε υπερθεματιστής στην σχετική δημοπρασία της ΕΕΤΤ. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει πλέον τις ανάγκες τηλεφωνίας όπου δεν υπάρχει δίκτυο, σε όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, μέσω προηγμένης δορυφορικής λύσης που εξυπηρετεί γρήγορα και αποτελεσματικά τον συνδρομητή και ταυτόχρονα μειώνει στο 1/6 το κόστος που καλείται να πληρώσει όλη η αγορά και η κοινωνία για την υποχρέωση αυτή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στα άμεσα σχέδια της Forthnet είναι να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας και ασύρματης κινητής πρόσβασης στο διαδίκτυο ως πάροχος εικονικού δικτύου κινητής (MVNO). Οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις παρόχους δικτύου κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά από σχετική παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Τέλος σε ότι αφορά στα δίκτυα νέας γενιάς, η Forthnet έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δεύτερο δίκτυο τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός σε σχέση με το υφιστάμενο, και απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού. Το δίκτυο αυτό πρέπει να είναι βασισμένο σε σύγχρονη τεχνολογία υπερ-υψηλής χωρητικότητας που επιτρέπει συνδέσεις gigabit, δηλαδή πολύ πάνω από τα 100Mbps, που θα προσφέρουν και τα υποτιθέμενα δίκτυα νέας γενιάς, που σχεδιάζονται στη λογική της συνέχισης χρήσης των ξεπερασμένων δικτύων χαλκού. Στο πλαίσιο αυτό η Forthnet έχει υπογράψει με την ZTE Σύμφωνο Συνεργασίας προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων βασισμένων σε τεχνολογία οπτικών ινών που είναι και η μόνη future proof τεχνολογία για τα επόμενα 30 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016, τα νοικοκυριά με Nova 3Play/συνδυαστικές υπηρεσίες της Forthnet, ανήλθαν στα 301,6 χιλιάδες. Το μερίδιο των συνδρομητών Nova 3Play, σε σχέση με το σύνολο της συνδρομητικής βάσης της Forthnet διαμορφώθηκε στο 41,9%. Κατά το δωδεκάμηνο του 2016 οι ενεργοί συνδρομητές LLU μειώθηκαν στους 565,1 χιλιάδες., ενώ στο τέλος του 2016, η συνδρομητική βάση Pay TV έκλεισε στους 439,4 χιλιάδες συνδρομητές.