Ελληνικές εταιρείες ψάχνουν εναγωνίως αποφοίτους Πληροφορικής

Είτε φεύγουν στο εξωτερικό ή δεν προσλαμβάνονται, λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης

-Δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε κόσμο, αυτό ισχύει.
-Χρειαζόμαστε 80-100 προγραμματιστές.
-Ειλικρινά το δηλώνω, δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Δεν μπορούμε! 

Ο παραπάνω διάλογος είναι αληθινός και διημείφθη μεταξύ του προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ιωάννη Βλαχάβα και εκπροσώπων οκτώ μεγάλων ελληνικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πληροφορικής και προσκλήθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, επιδιώκοντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ημέρα Σταδιοδρομίας» να τις καλύψουν, μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις με υποψηφίους. 

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αποφοίτους Πληροφορικής, που να έχουν κάποια -όχι πολύ μεγάλη- εμπειρία στο χώρο, την οποία μπορούν να την αποκτήσουν ακόμη και στα Πανεπιστήμια, χωρίς να έχουν δουλέψει στο παρελθόν αλλού, από τη συμμετοχή τους στις εργασίες, που τους βάζουμε ή ακόμη καλύτερα, αν έχουν συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, τότε έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και μπορούν να δουλέψουν σε μία εταιρία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Βλαχάβας. 

«Υπάρχει εταιρία, η οποία μας είπε ότι θέλει 30 άτομα. Η εταιρία Veltio που είχε συμμετάσχει στην περσινή εκδήλωση μας ενημέρωσε ότι ψάχνει επίσης 30 άτομα. Ειλικρινά το δηλώνω, δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση», ανέφερε ο κ.Βλαχάβας και προσπαθώντας να ερμηνεύσει το παράδοξο του πράγματος στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας, εταιρίες να μη βρίσκουν το προσωπικό που χρειάζονται εξήγησε: «το αποδίδουμε εν μέρει στη χαμηλή αυτοπεποίθηση που έχουν οι απόφοιτοί μας, ενώ αντίστοιχα στο εξωτερικό απόφοιτοι που ξέρουν λιγότερα πράγματα από τους δικούς μας είναι πολύ πιο θρασείς όταν πάνε να παρουσιάσουν τον εαυτό τους».

 «Οι Έλληνες απόφοιτοι δεν έχουν την αυτοπεποίθηση, γιατί δεν προσφέρουμε τα κατάλληλα μαθήματα προβολής και παρουσίασης του εαυτού τους, δηλαδή πώς να γράφουν ένα βιογραφικό, πώς να συμμετέχουν σε μία συνέντευξη. Προσπαθώ στο μάθημα, από τη δική μου εμπειρία, χωρίς να είμαι ειδικός, να τους λέω ότι ξέρουν πράγματα και θα πρέπει αυτά που ξέρουν να τα λένε σε μία συνέντευξη και να δηλώνουν ότι μπορούν να μάθουν και τα άλλα, γιατί πράγματι μπορούν. Η αλήθεια είναι ότι ξέρουν πολλά και ό,τι δεν ξέρουν μπορεί να το αποκτήσουν, να το μάθουν εύκολα», επισήμανε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ακόμη ότι «πάντα έφευγαν οι φοιτητές μας για μεταπτυχιακά έξω και ένα συντριπτικό ποσοστό αυτών επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργασίας και στο εξωτερικό μένουν εκεί».