Στην ελληνική αγορά σύντομα η κάρτα Alipay

...δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Πολύ σύντομα η κάρτα Alipay θα είναι στην ελληνική αγορά» δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε πρόσφατη εκδήλωση δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληροφόρησης, SMART CITY από την κινεζική εταιρεία ΖΤΕ, για τους κινέζους τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα.

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ στον πρόεδρο του επιμελητηρίου ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο, δεν εμφανίζονται νομικά ή νομοθετικά εμπόδια και φαίνεται ότι και η κυβέρνηση αλλά και η κινεζική πλευρά συνεχίζουν τις συνομιλίες με διάθεση να ξεκινήσει η λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας το συντομότερο.

Στόχος μιας τέτοιας συνεργασίας είναι οι Κινέζοι τουρίστες ή επιχειρηματίες που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν ήδη λογαριασμό Alipay, να μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές σε μαγαζιά στη χώρα μας μέσω αυτού του μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα πληρωμών Alipay , από την άνοιξη του 2016 έχει ξεκινήσει την προσπάθεια διείσδυσης στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Alipay αποτελεί πλατφόρμα αντίστοιχη με το PayPal, με τη διαφορά ότι όποιος έχει λογαριασμό Alipay μπορεί, εκτός από αγορές online, να κάνει και αγορές σε συγκεκριμένα καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ. Αυτό γίνεται με ένα barcode που εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού του, το οποίο σκανάρει ένα τερματικό POS (το τερματικό POS πρέπει να έχει τη δυνατότητα να "διαβάζει" barcode) και πραγματοποιεί τη συναλλαγή. Προκειμένου να συμβεί αυτό στην Ελλάδα, η Alipay θα συνεργαστεί με μιαν ελληνική τράπεζα ή έστω με ένα ελληνικό σύστημα πληρωμών.

Στην πρόσφατη ομιλία του ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπενθύμισε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου να προσκαλέσει στην Ελλάδα την Κινέζικη ALIBABA την μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «σε συνέχεια των επαφών έγιναν στην ημερίδα που οργάνωσε το ΕΕΑ για την Alibaba, ανάμεσα στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και στην Alipay της Alibaba, δηλαδή στην χρεωστική της κάρτα, είμαστε σε ένα δρόμο όπου πολύ σύντομα η κάρτα Alipay θα είναι στην ελληνική αγορά. Ένας στόχος που θα βοηθήσει να αυξηθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων από τους κινέζους τουρίστες που μας επισκέπτονται».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «το σχέδιο που άκουσα για την πλατφόρμα ΣΜΑΡΤ ΣΙΤΙ που ετοιμάζει η ΖTE με ενθουσίασε γιατί είναι ένα σχέδιο που βοηθά τους τουρίστες δίνοντας τις πληροφορίες στην γλώσσα τους, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, να κυκλοφορούν ευκολότερα στην πόλη μας,

• να ψωνίζουν ευκολότερα από τα καταστήματά μας,
• να καταλαβαίνουν στην γλώσσα τους τα αξιοθέατα της Ελλάδας,
• να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στα μαγαζιά μας,

Το ΕΕΑ, ένα επιμελητήριο με δεκάδες χιλιάδες μέλη στην Αθήνα, επιχειρήσεις που επιβιώνουν από τον τουριστικό τομέα, θα στηρίξει κάθε σχετική προσπάθεια.

Κλείνω λέγοντας ότι το 2017 είναι το έτος Πολιτιστικών Δράσεων Ελλάδας Κίνας, είναι το έτος που η Κίνα θα είναι τιμώμενη χώρα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι το έτος που σειρά επενδύσεων από την φίλη μας χώρα Κίνα θα γίνουν στην Ελλάδα. Σαν ΕΕΑ ξεκινήσαμε νωρίτερα τις προσπάθειες ανάπτυξης των δεσμών με την Κίνα».