Εθνική : Στα 418 εκ. ευρώ τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη

Αύξηση της λειτουργικής προ προβλέψεων κερδοφορίας της τάξης του 5,4% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα στο α' τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της περιστολής των δαπανών. 

Την ίδια στιγμή ο όμιλος κατέγραψε αύξηση οργανικών εσόδων κατά 4,7% σε ετήσια βάση, με τα οργανικά προ-προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 6.0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενα σε €418 εκατ.

Ο Όμιλος κατέγραψε συνολικές ζημιές €159 εκατ. ενσωματώνοντας εγχώριες ζημίες από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους €112 εκατ.

Παράλληλα, κατέγραψε αύξηση των υπολοίπων του δανειακού χαρτοφυλακίου τόσο στην Ελλάδα (+1,7% σε τριμηνιαία βάση) όσο και σε επίπεδο Ομίλου (+2,6% σε τριμηνιαία βάση). 

Φραγκιαδάκης : Επωφελούμαστε από την κυρίαρχη θέση μας στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε: "Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν κυρίως την ρευστότητα αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου. 

Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ επωφελείται από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου που έχουν σημειώσει σχετική ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καταθέσεων. Η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί τρέχον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερο της μονάδας . Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα ενέχυρα προς το Ευρωσύστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% των εγχώριων καταθέσεων. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Η διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων κατά το α’ τρίμηνο όχι μόνο κάλυψε πλήρως την αύξηση αυτή, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων που πλέον ανέρχεται σε 61%. 

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ο Όμιλος παρουσίασε αυξημένα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων της τάξης των €418 εκατ. (+6% σε ετήσια βάση), επίπεδο κερδοφορίας που σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες προβλέψεις, οδηγώντας σε μικρή λειτουργική ζημία της τάξης των €28 εκατ. Τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίαζαν ζημίες ύψους €159 εκατ., αντανακλώντας κυρίως την επιβάρυνση από τα μη επαναλαμβανόμενα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Η κερδοφορία σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενη σε €114 εκατ., και €17 εκατ. αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται σε 12.1%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές ενέργειες, υποδηλώνοντας την ισχυρή θέση της Εθνικής στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον".