Big Deal : Στα 15,6 δισ. ευρώ η εξαγορά της Alcatel από τη Nokia

Και εγένετο ο μεγαλύτερος πάροχος εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας. 

Η συμφωνία εξαγοράς της Alcatel από τη Nokia είναι γεγονός. 

Το deal έκλεισε στα 15,6 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση της Nokia, που θα δημιουργήσει έναν πωλητή, ο οποίος θα ξεπεράσει τα έσοδα από ασύρματες υποδομές της Ericsson και της Huawei.

Με αυτή τη συμφωνία, ο ισχυρός άνδρας του φινλανδικού γίγαντα, Rajeev Suri, που θα είναι ο επικεφαλής και του νέου σχήματος, θα ισχυροποιήσει τη θέση του στην Κίνα του 1,3 δισ. συνδρομητών κινητής και θα αναλάβει συμβόλαια των δύο μεγάλων των Ηνωμένων Πολιτειών, Verizon και AT&T.

Οι μέτοχοι της Alcatel θα πάρουν 0,55 μετοχές της Nokia, για κάθε τίτλο, που κατέχουν, ενώ η συμφωνία έκλεισε 8% χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της γαλλικής εταιρείας.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι η Nokia πρέπει να υπολογίσει και τα κόστη αναδιάρθρωσης, αφού - δεδομένων των διαφορετικών πλατφορμών, που χρησιμοποιούν οι δύο εταιρείες - θα αναγκαστεί να τις ενοποιήσει, είτε δημιουργώντας μια κοινή πλατφόρμα, είτε αλλάζοντας τα προϊόντα, που έχουν ήδη πωληθεί. 

Στο νέο σχήμα, που θα ονομάζεται Nokia, οι μέτοχοι της Alcatel θα έχουν το 33,5%. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ολοκλήρωσή του θα σημάνει το μεγαλύτερο deal στον κλάδο από το 1999, οπότε και η Lucent εξαγόρασε την Ascend για 21 δισ. δολάρια.

Οι εργαζόμενοι και στις δύο εταιρείες είναι 110.000, ενώ να θυμίσουμε ότι ο - εδώ και ένα χρόνο - διευθύνων σύμβουλος της Nokia νοικοκύρεψε τα οικονομικά κόβωντας 25.000 θέσεις εργασίας και στοχεύοντας σε πιο προσοδοφόρα συμβόλαια. 

Η γαλλική κυβέρνηση δεν κρύβει, πάντως, την ανησυχία της για το ποια θα είναι η τύχη των 7.000 ατόμων, που δουλεύουν για την Alcatel στη Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Rajeev Suri θα συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα με τον Πρόεδρο Hollande. 

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και θα οδηγήσει σε μείωση κόστους κατά 900 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μέχρι το 2019 και χαμηλότερους τόκους 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από το 2017. 

Ο τζίρος των δύο εταιρειών συνολικά το 2014 έφτασε τα 26 δισεκατομμύρια.