Αντέχει στην κρίση ο κλάδος της ζυθοποιίας

Η κρίση έχει χτυπήσει και τον κλάδο της ζυθοποιίας, με την μπύρα πάντως να αντιστέκεται και να τα πηγαίνει καλύτερα από τα υπόλοιπα αλκοολούχα. 

Σύμφωνα με έρευνα της Infobank-Hellastat, μετά από μια πενταετία συνεχούς πτώσης, η κατανάλωση μπύρας στη χώρα μας ανέκαμψε - έστω και ελαφρά - το 2013, καταγράφοντας άνοδο 2,8%, στα 3,96 εκατ. εκατόλιτρα.  

Η ανάκαμψη αυτή αποδίδεται στην αύξηση της εντός οικίας κατανάλωσης, ενώ η λιγότερο κακή πορεία σε σχέση με τα άλλα ποτά οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές είτε μειώνουν την κατανάλωσή τους, είτε τα αντικαθιστούν με πιο φθηνά ποτά, όπως η μπύρα και το κρασί, αφού οι τιμές τους έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της υψηλής φορολόγησης. 

Επιπλέον, η ζυθοποιία βοηθήθηκε το 2013 και από την ανάπτυξη αρκετών κωδικών με εκτεταμένο εύρος τιμών, ιδίως στον τομέα των value for money προϊόντων.
Επίσης, η τουριστική κίνηση ενισχύθηκε σημαντικά, με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών να αυξάνονται κατά 15,5%, στους 17,9 εκ. επισκέπτες.

Για το 2014, όμως, και παρά τη σημαντική άνοδο της τουριστικής κίνησης, εκτιμάται ότι η αγορά κινήθηκε πτωτικά κατά 3%, καθώς η πλειοψηφία των τουριστών επιλέγει πλέον all inclusive υπηρεσίες, ενώ οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ευνόησαν την κατανάλωση.

ΤΟ DEAL ΜΥΘΟΣ - FIX

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Infobank-Hellastat, "σημαντική εξέλιξη αποτελεί η εξαγορά της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ Α.Ε. από τη ΜΥΘΟΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε. του Ομίλου Carlsberg. Η κίνηση αυτή θα διαφοροποιήσει σημαντικά τα μερίδια αγοράς του κλάδου, καθώς το νέο σχήμα, συγκεντρώνοντας μερίδιο που αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 30%, θα αποτελέσει έναν ισχυρότερο ανταγωνιστή για την επικεφαλής ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ".

Όπως τονίζει ο Χρυσόστομος Κάτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Infobank Hellastat, "Η χαμηλή κατά κεφαλή κατανάλωση δεικνύει ότι η αγορά ενέχει προοπτικές ανάπτυξης, όχι όμως σε σημαντικό βαθμό, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα καταναλωτικά πρότυπα μεταξύ Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών διαφέρουν σημαντικά. Πιο ευοίωνες προοπτικές ενέχουν τα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να υποκαθιστούν σταδιακά τα εισαγόμενα εμπορικά σήματα".

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2013 υποχώρησε περαιτέρω κατά 2,2%, στα 491 εκ. ευρώ, μείωση που προήλθε από την ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
  • Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 32%, στα 54,24 εκ. ευρώ, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση των ΚΠΦ σε μόλις 1,73 εκ., από 32,21 εκ. ευρώ το 2012
  • Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ εμφάνισε μικρή πτώση σε 11,7%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ διαμορφώθηκε σε 8,3%, από μόλις 0,4% το 2012
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε περαιτέρω σε 0,9 προς 1
  • Ο εμπορικός κύκλος του δείγματος παρέμεινε σε αρκετά χαμηλές τιμές (-39 ημέρες)