Πακέτο προτάσεων για το νέο ΕΣΠΑ από τις εταιρείες πληροφορικής

Πακέτο προτάσεων, σχετικά με το σύνολο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών απέστειλε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 (νόμος ΕΣΠΑ 2014-2020), που πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση.

Οι προτάσεις του ΣΕΠΕ υποβλήθηκαν βάσει μελέτης και εστιάζουν σε πέντε βασικούς άξονες.

Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε)

Προτείνεται η ενσωμάτωση της σε νόμο για τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης και επιτελικές δομές Υπουργείων προκειμένου να διασφαλιστεί αφενός η ομαλή μετάβαση και ολοκλήρωση των σημαντικότερων έργων του ΕΣΠΑ στη νέα περίοδο . Η εταιρία μπορεί να επιτελέσει, ως Αναθέτουσα Αρχή οριζόντιου χαρακτήρα, ένα ρόλο συμπληρωματικό ως προς τις υπόλοιπες δομές, που προβλέπονται από το νόμο.

Επιτελική Δομή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει την κρισιμότητα ύπαρξης μίας επιτελικής δομής, που θα είναι υπεύθυνη συντονισμού για το Θεματικό Στόχο 2 (ΤΠΕ), και θα λειτουργεί σε οριζόντια επίπεδο. 

Ο ΣΕΠΕ τονίζει ότι απαιτείται η ύπαρξη ενός οριζόντιου μηχανισμού, που θα διασφαλίσει την εφαρμογή της συνολικής ψηφιακής στρατηγικής μέσω των έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020

Πάγια θέση του ΣΕΠΕ αποτελεί ότι μία τέτοια δομή θα πρέπει να υπάγεται απευθείας στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και η προσέγγιση αυτή θα συμβάλει και στην επίλυση των προβλημάτων συντονισμού και επικαλύψεων.

Επιτελικές Δομές Υπουργείων και δομές συντονισμού στον τομέα ΔΜ & ΗΔ

Εκτιμάται ότι η πρόβλεψη δημιουργίας επιτελικών δομών σε κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο αποτελεί - επί της αρχής - μία πρωτοβουλία που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού θα παρέχουν την κατάλληλη γνώση για τις τομεακές πολιτικές του εκάστοτε Υπουργείου και θα υποστηρίζουν τις οικείες δομές (του Υπουργείου) στην εκτέλεση συγκεκριμένων πράξεων. 

Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης που εκτελούν δράσεις ΤΠΕ

Εκτιμάται επίσης ότι η συγκέντρωση του συνόλου των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης των τομεακών Ε.Π. υπό μία διοικητική δομή (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προτείνεται οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης, που θα αναλάβουν τον κύριο όγκο έργων ΤΠΕ, να ενδυναμωθούν κατάλληλα με στελέχη από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ ΨΣ.

Επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασιών

Αυτό που απαιτείται, για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων, είναι ο εξαρχής σχεδιασμός ενός συνεκτικού πλαισίου διαχείρισης με τα απολύτως αναγκαία επίπεδα και βήματα, που θα επιτελούν το σκοπό τους αποτελεσματικά. Και στο σχεδιασμό αυτό, περιλαμβάνονται οπωσδήποτε το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο (κυρίως δευτερογενούς δικαίου), που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις. 

Τέλος, ο ΣΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντικό να δεσμεύονται οι φορείς λειτουργίας, ήδη, από την αρχική έγκριση των έργων για τη χρηματοδότηση της συντήρησης και λειτουργίας των επενδύσεων, τουλάχιστον για ένα διάστημα πέντε ετών και σίγουρα μετά την παρέλευση του διαστήματος δωρεάν εγγύησης (όπου αυτό προβλέπεται).