Οι Κινέζοι ψηφίζουν Ελλάδα για τη… μόνιμη κατοικία τους !

Περισσότεροι από εκατό ήταν οι - σε πρώτη φάση - ενδιαφερόμενοι από τη χώρα του δράκου για το πρόγραμμα "Greece, my residence", που τρέχει από το Enterprise Greece και έχει στόχο τη χορήγηση αδειών διαμονής σε αγοραστές ακινήτων από τρίτες χώρες, αξίας 250.000 Ευρώ και άνω, και - κατ’ επέκταση - την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του real estate στην Ελλάδα.  

Η ελληνική αποστολή βρέθηκε στις πόλεις Γκουανγκζού και Χονγκ Κονγκ και συμμετείχε με περίπτερο στην 5th Guangzhou International Quality Lifestyle & Property Expo, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους υποψήφιους αγοραστές. 

Παράλληλα, οι επικεφαλής της αποστολής, κ. Συρίγος και κ. Ησαΐας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους των κυριότερων εξειδικευμένων γραφείων μετανάστευσης (immigration offices), αλλά και με ειδικούς της αγοράς, στους οποίους παρουσίασαν το πρόγραμμα, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα, που προσφέρει σε σύγκριση με παρόμοια προγράμματα άλλων χωρών της Μεσογείου. 

Στο Χονγκ Κονγκ, η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο Investment Immigration Summit - Hong Kong 2014, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά συνέδρια επενδυτικής μετανάστευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, οι επικεφαλής απευθύνθηκαν σε ένα απολύτως στοχευμένο κοινό, αποτελούμενο από στελέχη εταιρειών παροχής μεταναστευτικών υπηρεσιών και ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ και εκεί υπήρξαν κατ΄ιδίαν συναντήσεις.

Σε άλλο σεμινάριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, Στέφανος Ησαΐας, παρουσίασε σε τραπεζικά στελέχη, στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτικών ταμείων τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε στο επενδυτικό περιβάλλον και στις παρεμβάσεις, που έχουν γίνει για τη βελτίωσή του, και επισήμανε τις ευκαιρίες, οι οποίες διανοίγονται σε ξένους επενδυτές, σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως στον τουρισμό και στα ακίνητα, στα τρόφιμα και ποτά, στην ενέργεια, στο διαμετακομιστικό εμπόριο, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στις επιστήμες υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελος Συρίγος, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής σε κατόχους ακινήτων από τρίτες χώρες.

Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ, Χριστόδουλος Μαργαρίτης.

"Τα πρώτα δείγματα της εφαρμογής του προγράμματος “Greece, My Residence” και τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι επαφές, που πραγματοποιήσαμε τόσο στο Γκουανγκζού, όσο και στο Χονγκ Κονγκ, επιβεβαίωσαν το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα προνόμια, που συνδέονται με αυτή. Αυτό, που διαπιστώσαμε, είναι ότι η πλειοψηφία των γραφείων μετανάστευσης στην Κίνα έχει τοποθετήσει το ελληνικό πρόγραμμα σε υψηλή προτεραιότητα προώθησης στην κινεζική αγορά", δήλωσε ο κ. Ησαΐας και πρόσθεσε :
"Το Enterprise Greece, με συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική στόχευση, θα συνεχίσει να προβάλει, το πρόγραμμα στο εξωτερικό, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δίνοντας έμφαση σε αγορές που έχουν ήδη εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον".