Περνούν τις εξετάσεις των stress test οι ελληνικές τράπεζες

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Με τα τραπεζικά επιτελεία να έχουν ήδη στα χέρια τους - από χθες το βράδυ - τα αποτελέσματα της δοκιμασίας, αλλά να τηρούν σιγή ιχθύος, λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας, που έχει επιβάλει η Φρανκφούρτη, οι εκτιμήσεις σχεδόν από όλους τους αναλυτές συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα σχετικά με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Δείτε γιατί :

Εκτιμάται ότι η Alpha Bank και η Πειραιώς περνούν με άνεση τη δοκιμασία, ενώ και η Εθνική και η Eurobank, παρά το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστούν κεφάλαια, δεν θα έχουν πρόβλημα να τα καλύψουν, καθώς έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους.

Ήδη, το Reuters μετέδωσε χθες το απόγευμα ότι η Alpha Bank έχει περάσει τα stress tests χωρίς πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μικρές, ενώ η διοίκηση Τουρκολιά έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες κάλυψής τους, μέσω και της αύξησης κεφαλαίου της Finansbank, όπως αυτή έχει ανακοινωθεί.

Στην περίπτωση της Eurobank, τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και αναμένεται να καλυφθούν από τη Fairfax.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Αφού παρέλαβαν χθες τα αποτελέσματα - με απόλυτη εμπιστευτικότητα -, οι διοικήσεις των τραπεζών υποχρεούνται να απαντήσουν στη Φρανκφούρτη με επιστολή, όπου θα καταγράφονται τα σχέδια των δράσεων, που θα ακολουθήσουν, αλλά και σχόλια για τα αποτελέσματα. Επιπλέον, στις επιστολές αυτές θα υπάρχει περιγραφή των ανακοινώσεων, που θα εκδώσουν την Κυριακή.

Προ των ανακοινώσεων, θα έχει προηγηθεί η εξέταση αυτών των επιστολών από την Κεντρική Τράπεζα, βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί και η επίσημη ανακοίνωση από τη Φρανκφούρτη, στις 13:00, ώρα Ελλάδος.

Τα τελικά κεφάλαια, που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, θα καθορίσουν και το ποσό της γραμμής προληπτικής στήριξης, που συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, καθώς θα χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο του μαξιλαριού των 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.