Έρχεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στο επόμενο 12μηνο

Έτοιμες για εξαγορές στους επόμενους 12 μήνες δηλώνουν 4 στις 10 επιχειρήσεις παγκοσμίως, που αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό την τελευταία τριετία. 

Σύμφωνα με την έρευνα της Εrnst and Υoung, Global Capital Confidence Barometer, που αποτυπώνει τις απόψεις 1.600 ανώτατων στελεχών σε περισσότερες από 60 χώρες, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2006. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς και στην αύξηση του αριθμού των υπό εξέταση συμφωνιών.

"Ενώ το 2014 κυριάρχησαν οι μεγάλες συμφωνίες υψηλού προφίλ, η έρευνα προβλέπει ότι η αύξηση στη δραστηριότητα αυτή θα προέλθει από μεσαίου μεγέθους deals".

Αναλυτικότερα :

  • Σχεδόν τα δύο τρίτα (60%) των ερωτηθέντων αναμένει περαιτέρω αύξηση του αριθμού των συμφωνιών κατά το επόμενο 12μηνο
  • Οι υπό εξέταση συμφωνίες αυξήθηκαν κατά 30% από τον Απρίλιο
  • Το 66% των στελεχών εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό διπλάσιο από όσους υποστήριζαν αυτή την άποψη πριν από έξι μήνες 
  • Ένας στους δύο προβλέπει αύξηση των επιθετικών εξαγορών

Οι αναλυτές της Ernst and Young υποστηρίζουν ότι η αισιόδοξη αυτή διάθεση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερότητα, τόσο του οικονομικού περιβάλλοντος, όσο και των αποτιμήσεων των εταιρειών. "Η απόκλιση μεταξύ αποτιμήσεων πωλητών και αγοραστών παραμένει σταθερή, ενώ, σύμφωνα με το 50% των στελεχών, η μικρή αυτή απόκλιση ενθαρρύνει την ολοκλήρωση συμφωνιών βραχυπρόθεσμα".

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των στελεχών, που χαρακτηρίζουν την παγκόσμια οικονομία ως σταθερή, έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο (από 24% σε 44%). Τα γεωπολιτικά ζητήματα παραμένουν η μεγαλύτερη ανησυχία για το 37% των στελεχών, από 30% πριν από έξι μήνες. Ωστόσο, η ανησυχία αυτή αντισταθμίζεται από μια εντυπωσιακή αύξηση του θετικού κλίματος ως προς τα εταιρικά κέρδη, από 43% σε 77% μέσα σε 12 μήνες, και τον τριπλασιασμό της εμπιστοσύνης στη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της αγοράς, από 21% σε 64% στο ίδιο διάστημα.

Η εικόνα μεταξύ ώριμων και αναδυόμενων αγορών παραμένει ισορροπημένη. Αναμένεται ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία θα είναι οι βασικοί αγοραστές. Συγχρόνως, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί των επενδυτικών επιλογών.

Οι τομείς με το υψηλότερο ενδιαφέρον για εξαγορές είναι της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τεχνολογίας, της υγείας, των τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτικών προϊόντων.