“Ναι στις τραπεζικές μετοχές λόγω warrants και οικονομίας”

Οι ευκαιρίες, που προσφέρουν τα warrants των ελληνικών τραπεζών, αλλά και η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι οι δύο βασικοί λόγοι, για τους οποίους ο διαχειριστής της Greenlight Capital, David Einhorn, έχει επιλέξει να επενδύσει στην Πειραιώς και στην Alpha, και με warrants, αλλά και με μετοχές.

Μιλώντας στο CNBC, ο κύριος Einhorn είπε ότι δεν ανησυχεί για την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι είναι πολύ υψηλά. Πρόσθεσε ότι, με την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, πολλοί δανειολήπτες θα αρχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, κάτι το οποίο δεν κάνουν τώρα, που ισχύει το πάγωμα. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμά, μέρος των αποθεματικών του κλάδου θα φανεί στα κεφάλαια και στα κέρδη. "Και εάν αυτή η υπόθεση επιβεβαιωθεί, πιστεύω ότι οι τράπεζες θα τα πάνε πολύ καλά".

Σε ό,τι αφορά τα warrants, θεωρεί ότι – στο θετικό σενάριο – το όφελος είναι πολλαπλάσιο, ενώ – στο αρνητικό – το μόνο, που μπορεί να χάσει ο επενδυτής, είναι το premium.

Για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος, λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους της και της ανάκαμψης της οικονομίας, εμφανίζοντας πρωτογενές και εμπορικό πλεόνασμα. Πλέον, όπως είπε, η χώρα δεν έχει ανάγκη να πληρώσει τόκους για μεγάλο μέρος του χρέους της για την επόμενη δεκαετία.

"Υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ίσως ήταν πολύ υπερήφανες για να κάνουν τη δική τους αναδιάρθρωση, και παρόλα αυτά η αγορά τις αντιμετωπίζει σαν να είναι risk free. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για αυτές τις χώρες".