Ιχθυοκαλλιέργειες : Σελόντα και Νηρέας εις σάρκα μία

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Το δρόμο, τον οποίο χάραξε η Σελόντα, με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που εγκρίθηκε από τη Γενική της Συνέλευση, ακολουθεί και ο όμιλος Νηρέα. Στόχος των τραπεζών, που έχουν έκθεση στο δεύτερο παίκτη του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, είναι να υπάρξει συμφωνία με το μεγαλομέτοχο, Αριστείδη Μπελλέ, το συντομότερο δυνατό, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η συγκέντρωση στον κλάδο, μέσω συγχωνεύσεων.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Σελόντα. Δηλαδή, η πρόταση, που συζητείται, αφορά στη μετοχοποίηση οφειλών περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του δανεισμού της επιχείρησης από τις τράπεζες (26%).

Επιπλέον, στην έκδοση ομολογιακών δανείων, ώστε να αναχρηματοδοτηθούν με αυτό τον τρόπο περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν όλα αυτά είναι να αποδεχθούν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι να γίνουν μικρομέτοχοι μέσω της διαδικασίας dilution, που θα επέλθει, αν συμφωνηθεί το σχέδιο. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον το 70% θα έρθει στα χέρια των τραπεζών, τα ποσοστά των Αριστείδη Μπελλέ (21%) και Linnaeus Capital (23%) θα υποχωρήσουν σημαντικά, στην περιοχή του 5% με 8%. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί από τους αναλυτικούς όρους της αύξησης κεφαλαίου, υπέρ των τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ώστε αυτή να έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

 

ΟΙ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ... ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Αν τα πράγματα βαδίσουν χωρίς ανατροπές, τότε το σχέδιο θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τη συγχώνευση των δύο αυτών εταιρειών, που είναι και οι ηγέτιδες στον κλάδο.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δύο εταιρειών, ή να εκτιμηθεί βάσει ρεαλιστικών δεδομένων, ώστε να πεισθούν funds να βάλουν τα χρήματά τους. Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Άμεση εμπλοκή στην όλη διαδικασία έχει ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης ΣΚορδάς, που ήδη βρίσκεται ως εκπρόσωπος των τραπεζών στο διοικητικό συμβούλιο της Σελόντα και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το Νηρέα.