Roadshow – City : Με το βλέμμα σε μετοχές και πολιτικές εξελίξεις

Με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι fund managers, που συμμετέχουν στο roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου, στο Λονδίνο, παρακολουθούν τις τοποθετήσεις και τα επιχειρήματα των εκπροσώπων του ελληνικού επιχειρείν.
 

Με τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών να είναι δεδομένη, οι ερωτήσεις των ξένων υποψήφιων επενδυτών επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο επιστροφής σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Σε όλες τους τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για το τι θα γίνει με τη διακυβέρνηση του τόπου. 

 
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, τόσο οι επικεφαλής του χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όσο και οι διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων, έσπευσαν με δηλώσεις τους στο Bloomberg - που παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο roadshow - να ξεκαθαρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά και τα επιχειρησιακά τους σχέδια δεν αλλάζουν και δεν πρόκειται να επηρεαστούν από οποιαδήποτε εξέλιξη και αλλαγή στο πολιτικό τοπίο. 
 
Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεν κρύβει την ικανοποίησή της από το φετινό roadshow για τρεις λόγους:
 
Πρώτον, για τις συμμετοχές, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φτάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ, και 
 
Δεύτερον, για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, που υπάρχει για την Ελλάδα και τις μετοχές, και εκφράστηκε σε κάθε ευκαιρία συζήτησης.
 
Τρίτον, διότι - με βάση και τα όσα αναφέραμε παραπάνω - οι ξένοι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στη χώρα μας και είναι και θέλουν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει.  

ΠΟΙΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 

Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές και τυχερά παιχνίδια είναι οι κλάδοι, για τους οποίους οι ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον είτε για να επενδύσουν, είτε για να συνεχίσουν να επενδύουν. Επιπλέον, φέρονται πρόθυμοι να στηρίξουν τις θέσεις, που ήδη έχουν λάβει συνολικά στις ελληνικές τράπεζες. Και, μπορεί να βρίσκονται σε στάση αναμονής για τα αποτελέσματα των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμούν όμως ότι - σε κάθε περίπτωση - τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα.
 
Πέραν των εκπροσώπων των εισηγμένων και της κεφαλαιαγοράς, και η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να δίνει το στίγμα της σταθερότητας και της δέσμευσης για αλλαγές. "Συνεχίζουμε κανονικά τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς κανένα βήμα πίσω", είπε στη χθεσινή του ομιλία, στο κτίριο του Bloomberg, ο υφυπουργός Ανάπτυξης - και αρμόδιος για τις επενδύσεις -, Νότης Μηταράκης.
 
Το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά - όπως επισημαίνουν και αναλυτές - είναι αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον να εκφραστεί έμπρακτα και μάλιστα άμεσα.  
 
N.B.N.