Μείωση ζημιών για τη MIG το πρώτο εξάμηνο

Με σημαντική μείωση των ζημιών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς για τον όμιλο MIG, αλλά και με αύξηση του EBITDA, σε ετήσια βάση. 

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Marfin Investment Group :

Oι συγκρίσιμες ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου για το Α’ Εξάμηνο 2014 παρουσίασαν ετήσια αύξηση 1% στα €559,9 εκ, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας (ετήσια μείωση 0,7% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο). Οι δημοσιευμένες ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου κατέγραψαν ετήσια μείωση 2% (το Α’ Εξάμηνο 2013 δεν περιελάμβανε την επιβάρυνση του ομίλου ΥΓΕΙΑ, λόγω της υποχρέωσης εφαρμογής των μηχανισμών αυτόματης επιστροφής και εκπτώσεων claw back και rebate).

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος κατέγραψε κέρδη €11,8 εκ σε επίπεδο συγκρίσιμων ενοποιημένων λειτουργικών αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), στο σύνολο των θυγατρικών, έναντι ζημιών €5,8 εκ το Α’ Εξάμηνο 2013. Οι θυγατρικές εταιρείες, VIVARTIA και ΥΓΕΙΑ (σε συγκρίσιμη βάση εξαιρώντας την επίπτωση του claw back και rebate), βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους έναντι του Α’ Εξαμήνου 2013. Τα δημοσιευμένα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε κέρδη €5,2 εκ, έναντι κερδών €2,8εκ το Α’ Εξάμηνο 2013.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημία €76,2 εκ, έναντι ζημίας €139,7 εκ το Α’ Εξάμηνο 2013.

Η Καθαρή Εσωτερική Αξία (NAV) της Εταιρείας την 30.06.2014 ανήλθε στα €982 εκ, ποσό που αντιστοιχεί σε €1,27 ανά μετοχή.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου, περιλαμβανομένων των δεσμευμένων καταθέσεων, ανήλθαν στα €126,7 εκ, ενώ σε επίπεδο μητρικής στα €52,9 εκ. Οι ενοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου, την 30.06.2014, μειώθηκαν κατά €21 εκ, έναντι της 31.12.2013.

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος σταδιακής αποεπένδυσης από μη στρατηγικής σημασίας συμμετοχές, η MIG προέβη την 12.08.14 στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη MIG Real Estate Α.Ε.Ε.Α.Π. στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π., έναντι συνολικού τιμήματος €12,3 εκ σε μετρητά. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Attica προχώρησε στην επίτευξη συμφωνίας με το σύνολο των δανειστών του για την πλήρη και μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και την επένδυση €75 εκ από funds, υπό τη διαχείριση της Fortress Investment Group (06.08.14). Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η στρατηγική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς με τη διάθεση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ποσού €251,8 εκ, υπέρ της τελευταίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι προχωράει η προσφυγή της MIG κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξετάζεται στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την πολυμερή διεθνή σύμβαση, που έχουν κυρώσει η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο Όμιλος MIG διεκδικεί αποζημίωση για την απώλεια επενδύσεών του, ύψους €824 εκ.