Stress Test : Τα 4 σημεία – κλειδιά για τις ελληνικές τράπεζες

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Το πιο κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και τρόικας δεν είναι ούτε οι φόροι, ούτε οι - απολύτως απαραίτητες - μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό. Αφορά στις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, όπως αυτές θα προκύψουν από τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
 
Η Αθήνα επιχειρεί σε κάθε ευκαιρία να περάσει τους δικούς της κανόνες στην όλη διαδικασία. Αυτό, άλλωστε, έθεσαν ως βασικό ζήτημα και ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο Γιάννης Στουρνάρας, στις χθεσινές τους συναντήσεις με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, B. Coeure. 

TI ZHTAEI H ΑΘΗΝΑ 

Από τα βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς είναι η Φρανκφούρτη να λάβει υπόψη τις συνέπειες της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας στη διαδικασία υπολογισμού της ποιότητας του ενεργητικού και να υπάρξει ένα μοντέλο, το οποίο θα λειτουργεί με στοιχεία και μέσα, τα οποία θα ανανεώνονται διαρκώς.
 
Μέχρι στιγμής, η Αθήνα έχει πετύχει την αποδοχή της αξιολόγησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών δανείων - άνω των 5 χιλιάδων - με ένα μικτό μοντέλο, και αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει και άλλα μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. 

ΟΙ 4 ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία - καταλύτες, που θα τις βοηθήσουν στη διαδικασία, δίνοντας την εικόνα χαμηλότερων κεφαλαιακών αναγκών. Αυτά είναι :
 
ο αναβαλλόμενος φόρος
τα έσοδα, οι παραδοχές για τα οποία χαρακτηρίζονται πολύ stressed, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά στα νούμερα προ προβλέψεων σε σχέση με τα πραγματικά
οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και
οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης από τα σχέδια αναδιάρθρωσης για την επόμενη τριετία, τις οποίες δεν θα προσμετρήσει η Κέντρική Τράπεζα, θα ανακοινώσουν όμως οι συστημικές τράπεζες σχεδόν ταυτόχρονα με τα αποτελέσματα της άσκησης.
 
Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι και των δύο πλευρών :
 
Δηλαδή, και ο super Mario (Draghi) θα δώσει το μήνυμα, που επιθυμεί, εξαντλώντας την αυστηρότητά του και δείχνοντας ότι όλα έχουν γίνει με απόλυτη διαφάνεια, χωρίς να υπάρξει ίχνος αμφισβήτησης, και οι τράπεζες - στην προκειμένη περίπτωση οι ελληνικές - θα δείξουν πως τα μέτρα, τα οποία έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα, είναι απολύτως επαρκή.
 
Το κλίμα αυτό, πάντως, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των τραπεζιτών αυτές τις ημέρες, οπότε και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εξαμήνου.