ΟΠΑΠ : Κατακόρυφη αύξηση κερδών (EBITDA) κατά 40,3% στο εξάμηνο

Η βελτίωση του λειτουργικού κόστους, η πέραν των προσδοκιών αποδοχή των λαχείων από το κοινό και το μουντιάλ (για το Πάμε Στοίχημα) συνθέτουν τη βασική τριάδα των στοιχείων, που οδήγησαν στην ανοδική κίνηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς :

  • Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 40,3%, στα 145 εκατομμύρια ευρώ, λόγω κυρίως της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.  
  • Οι πωλήσεις, υψηλότερες κατά 9,7%, στα 1,9 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται "στις συνεχιζόμενες ενέργειες αναζωογόνησης του Στοιχήματος και τη θετική συμβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου", το δεύτερο τρίμηνο.
  • Τα καθαρά έσοδα προ φόρου (GGR) αυξήθηκαν κατά 6%, στα 616,2 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τα κέρδη στους νικητές των παιχνιδιών (payout) διαμορφώθηκαν στα 1,297 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 67,8% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 66,7% στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στο β’ τρίμηνο, για το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ το αντίστοιχο ποσοστό (payout) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 72,6%, έναντι 72,5% στο β’ τρίμηνο 2013, παρά το ότι φυσιολογικά αναμενόταν υψηλότερο ποσοστό
διανομής κερδών κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακολούθως, τα καθαρά έσοδα προ φόρου (GGR) του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ για το β’ τρίμηνο ανήλθαν στα 99,1 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 30,6% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, ο Οργανισμός συνέχισε τον εξορθολογισμό του κόστους, όπως αποτυπώνεται στο κόστος παροχής υπηρεσιών. Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων, το κόστος υπηρεσιών στο β΄ τρίμηνο 2014, διαμορφώνεται στα 123,6 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Τα έξοδα διάθεσης στο β΄ τρίμηνο 2014 μειώθηκαν κατά 28,7% στα 20,4 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2014, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ κ.Kamil Ziegler, δήλωσε:  "Το β΄ τρίμηνο 2014, η ΟΠΑΠ συνέχισε την εμφανή ανοδική της πορεία, που ξεκίνησε ήδη στα τέλη του 2013. Πέρα από τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των υφιστάμενων παιχνιδιών μας για 3ο συναπτό τρίμηνο, το β΄ τρίμηνο 2014 σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας σημαντικών νέων δραστηριοτήτων, όπως τα ξυστά λαχεία, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς και έχουν γίνει δεκτά με ενθουσιασμό από το κοινό. Παράλληλα, η αναδιάρθρωση της εταιρείας συνεχίζεται σύμφωνα με τους στόχους. Η διακριτή στα οικονομικά μεγέθη βελτιστοποίηση του λειτουργικού κόστους προέκυψε ως αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης σημαντικών συμβάσεων σε όλο το φάσμα λειτουργίας της εταιρίας. Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της αποδοτικότητας θα επιφέρει επιπλέον οφέλη, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων τόσο για το 2014 όσο και για τα επόμενα έτη."