Φρανκφούρτη : 128 τραπεζίτες ζητούν εξηγήσεις για τα stress test

Στη Φρανκφούρτη βρίσκονται εκπρόσωποι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, για να πάρουν μέρος στην ολομέλεια των αντιπροσώπων των 128 ευρωπαϊκών συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με παρόντες και στελέχη από τις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (δύο από την Ελλάδα). Στη συνάντηση, θα επιχειρηθεί να αναλυθεί η διαδικασία, κάτω από την οποία θα γίνουν τα stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Στην ουσία, θα δοθούν εξηγήσεις για τη διαδικασία ελέγχου της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, ενώ και τα στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν διευκρινίσεις για τη μέθοδο αποτίμησης των στοιχείων ενεργητικού.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση τέτοιου εύρους, γι αυτό και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Πληροφορίες, που επικαλείται το capital.gr, αναφέρουν ότι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ζητήσουν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Asset Quality Review, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στην ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας. Πρόκειται, άλλωστε, για το πλέον σημαντικό στοιχείο, αφού εκεί θα εξαντληθεί ο βαθμός αυστηρότητας από την πλευρά της ΕΚΤ, ιδιαίτερα μετά τις περιπτώσεις, όπως αυτή της Banco Espirito Santo. Παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις για αυτές τις προσαρμογές, υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα, που θα κρίνουν τον όγκο των απαιτούμενων για τις τράπεζες κεφαλαίων, όπως αυτός θα προκύψει από τα τεστ αντοχής.

Από τα πλέον βασικά ζητήματα είναι το πόσο θα κουρευτεί η αποτίμηση των υποθηκευμένων ακινήτων και αυτών, που είναι μέρος των τραπεζικών παγίων. 

Από τις βασικές διαφορές, που χρήζουν επίλυσης σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι το συγκεκριμένο ποσοστό κουρέματος, με την Αθήνα να ζητάει πλαφόν 10% και τη Φρανκφούρτη αρχικά 25% !