Μάχη στην Τράπεζα Κύπρου

Αμφίρροπη μάχη για επικύρωση της έκδοσης κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου από τη γενική συνέλευση προμηνύει η λήξη της δεύτερης φάσης της έκδοσης, καθώς μόνο μια μερίδα των υφιστάμενων μετόχων εξάσκησε το δικαίωμα ανάκτησης μέρους των μετοχών που διατέθηκαν σε νέους μετόχους.

Η διεύθυνση της Τράπεζας αξιολογεί από χθες το απόγευμα τις αιτήσεις που λήφθηκαν και, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, γίνεται λόγος για περίπου €100 εκ. έναντι €200 εκ. που ήταν το επιτρεπτό όριο.

Η Τράπεζα δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης της διαδικασίας(του λεγόμενου clawback) που έδωσε το δικαίωμα στους υφιστάμενους μετόχους να αγοράσουν μετοχές ίσες με το 20% της πρώτης φάσης της έκδοσης.

Η πρώτη φάση της έκδοσης πέτυχε την άντληση €1 δις από νέους μετόχους στα €0,24 – περίπου στο μισό της λογιστικής αξίας της Τράπεζας και στο ένα τέταρτο της τιμής στην οποία εκδόθηκαν μετοχές στους «κουρεμένους καταθέτες».

Δεδομένης της μη μαζικής συμμετοχής υφιστάμενων μετόχων στην έκδοση της BOCY, η προσοχή στρέφεται πλέον στη στάση που θα τηρήσουν στην έκτακτη συνέλευση των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι θα κληθούν να αποποιηθούν τα προτιμησιακά τους δικαιώματα υπέρ των νέων μετόχων.

Για να εγκριθεί η έκδοση κεφαλαίου, και η συμμετοχή μετόχων όπως του hedge fund του Wilbur Ross και της European Bank of Reconstruction and Development, θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ τουλάχιστον το 75% των μετοχών που θα δηλωθεί ότι εκπροσωπούνται στη συνέλευση.

Το κυπριακό κράτος ελέγχει, έμμεσα, το 18% των μετοχών, μέσω της αρχής εξυγίανσης που διαχειρίζεται τα δικαιώματα ψήφου της Λαϊκής Τράπεζας, στην Τρ. Κύπρου.

Δεδομένης της στήριξης του 18% η προσοχή στρέφεται στους Ρώσους μετόχους – και «κουρεμένους καταθέτες» - της Τράπεζας και σε δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία που τους εκπροσωπούν.

Σημαντική μερίδα των υφιστάμενων μετόχων διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να επικυρώσει την αύξηση κεφαλαίου.

Ο Κυριάκος Σκορδής από το δικηγορικό γραφείο Σκορδής και Παπαπέτρου, δήλωσε στη StockWatch ότι ξένοι και κύπριοι πελάτες του γραφείου, που είναι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, έχουν δώσει εξουσιοδότηση προς το γραφείο να μην επικυρώσουν την πρόσφατη έκδοση κεφαλαίου της BOCY.

Ο κ. Σκορδής σημείωσε ότι οι πελάτες μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου του δικηγορικού γραφείου αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Υποστήριξε ότι οι μέχρι στιγμής ενδείξεις που προέρχονται από άλλα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, τα οποία επίσης εκπροσωπούν μέτοχους της BOCY και οι οποίοι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης της έκδοσης, ανεβάζουν το ποσοστό περίπου στο 15%.

Ο Ανδρέας Νεοκλέους του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλεόυς κα Σία, ανέφερε στη StockWatch ότι οι πελάτες του γραφείου του που είναι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου τον έχουν εξουσιοδοτήσει να ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.
Επεσήμανε ότι οι πελάτες του διαθέτουν σήμερα περίπου το 2,5% του συνολικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ο κ. Νεοκλέους τόνισε ότι η απόφαση για αύξηση του κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου ήταν ορθή καθώς θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και θα της επιτρέψει να περάσει τα επικείμενα stress tests.

Τα γραφεία του κ. Σκορδή και του κ. Νεοκλέους ήταν ανάμεσα στα πέντε γραφεία που συμμετείχαν πέρσι στις διεργασίες που οδήγησαν στην πρώτη ετήσια συνέλευση της Τράπεζας.

Στη συνέλευση το γραφείο του Χριστόδουλου Βασιλειάδη, που επίσης συμμετείχε στις διεργασίες για την εκλογή του υφιστάμενου ΔΣ της Τράπεζας, είχε πληρεξούσια για το 8,3% των μετοχών.

Πηγή: stockwatch