Ο σουλτάνος του Μπρουνέι έβαλε στο μάτι το New York Plaza

Δυνατό “μπάσιμο” για την απόκτηση ενός από τα πλέον διάσημα ξενοδοχεία του κόσμου, το Plaza Hotel της Νέας Υόρκης, κάνει ο σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ, σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ο σουλτάνος του Μπρουνέι σκοπεύει να αποκτήσει, εκτός από το Plaza, και το Dream Hotel της Νέας Υόρκης, καθώς και το Grosvenor House Hotel του Λονδίνου, με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πλειοψηφικό πακέτο στα ξενοδοχεία αυτά κατέχει η εταιρεία Sahara, που ανήκει στον Ινδό μεγιστάνα Σουμπράτα Ρόι, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή στο Νέο Δελχί, κατηγορούμενος για απλήρωτα χρέη προς τους μετόχους της εταιρείας, αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Ο σουλτάνος του Μπρουνέι έχει ήδη υπό τον έλεγχό του τα πολυτελή ξενοδοχεία Dorchester Collection, καθώς και το διάσημο Beverly Hills Hotel, όμως δέχεται σφοδρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των αυστηρών πρακτικών της Σαρία που εφαρμόζονται στη χώρα του, όπως το μαστίγωμα ή και ο λιθοβολισμός για “παραπτώματα” όπως η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία ή η έκτρωση, πρακτικών τις οποίες ο ίδιος υποστηρίζει ανοιχτά.

“Η απόφαση να εφαρμόσουμε τη Σαρία δεν είναι για πλάκα, αλλά για να υπακούσουμε στην εντολή του Αλλάχ, όπως είναι γραμμένη στο Κοράνι”, είχε δηλώσει το Μάιο ο σουλτάνος του Μπρουνέι, με αποτέλεσμα πολλές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και γνωστοί ηθοποιοί και τηλεοπτικές προσωπικότητες, να απευθύνουν έκκληση για μποϊκοτάζ στα ξενοδοχεία που του ανήκουν.

Ήδη, τα νέα για το ενδιαφέρον του σουλτάνου του Μπρουνέι για το Plaza έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, με την Έλσι Μακέιμπ-Τόμπσον, πρόεδρο της οργάνωσης New York City Mission Society, η οποία διοργανώνει το ετήσιο γκαλά της στο εν λόγω ξενοδοχείο, να δηλώνει στη New York Post: “Δεν μπορούμε να συνεργαζόμαστε με κάποιον που έχει τέτοιες απόψεις που ποινικοποιούν τις πράξεις ανθρώπων με βάση το σεξουαλικό τους προσανατολισμό”.