ΣΕΒ: Κρίσιμοι οι όροι ρύθμισης των κόκκινων δανείων

Οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείρισή τους είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες . Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η ηγεσία του ΣΕΒ στην κυβέρνηση, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. 

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων θεωρούν κομβικής σημασίας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η όποια τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, καθώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι το κόστος αυτής της διαδικασίας δεν πρέπει αν το πληρώσουν οι συνεπείς επιχειρήσεις.  

Πολύ απλά λένε ότι το οριζόντιο κούρεμα των δανείων θα οδηγήσει σε αύξηση του επιτοκίου δανεισμού για τις επιχειρήσεις που αποπληρώνουν κανονικά τα χρέη τους. 

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια, η πρόσβαση του Δημοσίου, των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και η εκκίνηση της διαδικασίας διαχείρισης προβληματικών δανείων είναι εξελίξεις που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες εξομάλυνσης της χρηματοδότησης της οικονομίας, καταλήγει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με πήγες του Μαξίμου, για τα κόκκινα δάνεια θα επιχειρηθεί αν βρεθεί η χρυσή τομή ώστε και να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις και να μην αδικηθούν όσοι μέσα στην κρίση ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιχείρηση που θέλει αν υπαχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να παρουσιάσει σχεδία αναδιάρθρωσης ώστε η όποια διευκόλυνση να πιάσει τόπο. 

"Δεν μπορεί να υπάρχει πτωχευμένη επιχείρηση με πλούσιο επιχειρηματία", τονίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές.