Τράπεζα Κύπρου : Η κρίσιμη Παρασκευή για το μέλλον της

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται σήμερα η προσπάθεια της Τράπεζας Κύπρου να αντλήσει 1 δισ. ευρώ, με το άνοιγμα του βιβλίου για δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές. 
 
Σύμφωνα με το stockwatch.com.cy, το βιβλίο ενδέχεται να είναι ανοικτό για κάποιες ώρες, με τη διοίκηση να μην αποκλείει το ενδεχόμενο η Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται προσφορές μέχρι τη Δευτέρα. 
 
Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι, παρά την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει για την έκβαση της αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος και για το θέμα των εκποιήσεων, η ανώτερη διεύθυνση και διοίκηση του συγκροτήματος αισιοδοξούν ότι αρκετές από τις ενδεικτικές προτάσεις, που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες, θα μετατραπούν σε δεσμευτικές. 
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάποια από τα γνωστά ταμεία, τα οποία είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την BOCY, δεν έχουν ακόμη υποβάλει οιαδήποτε πρόταση και η σημερινή μέρα θα καταδείξει τις πραγματικές τους προθέσεις. 
 
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, αμερικανικά και ευρωπαϊκά hedge funds προσπαθούσαν να αποκτήσουν εικόνα για την κατάληξη, που θα έχει ο νόμος περί εκποιήσεων, ο οποίος επηρεάζει άμεσα το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των 26 δισ. ευρώ, που διαθέτει η τράπεζα. Κοντά στα 14 δισ. αποτελούν δάνεια, που βρίσκονται σε καθυστέρηση. 
 
Οι προτάσεις, που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, έχουν σημαντικό εύρος τιμών και, εντός της Τράπεζας, κάποιοι εστιάζουν σε προσφορές, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 22 και 25 σεντ. 
 
Τα μέλη του ΔΣ, που εκπροσωπούν τους ανασφάλιστους καταθέτες της BOCY, αναμένουν με αγωνία τον καθορισμό της τιμής έκδοσης των κεφαλαίων, ο οποίος θα ξεκαθαρίσει το βαθμό απομείωσης της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. 
 
Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα, από το ΔΣ διαμηνύεται ήδη ότι η έκβαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τράπεζας, κατά την οποία το 75% των μετόχων πρέπει να εγκρίνει αποποίηση των προτιμησιακών τους δικαιωμάτων, θα είναι αβέβαιη αν η τιμή έκδοσης είναι χαμηλή. 
 
Μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας είναι η Λαϊκή, με 18% των ψήφων, που ελέγχεται άμεσα από το κυπριακό κράτος. 
 
Οι Ρώσοι καταθέτες της Τράπεζας συγκέντρωσαν στην προηγούμενη ετήσια συνέλευση κοντά στο 8% των ψήφων και οι υπάλληλοί της υπολογίζεται ότι έχουν 4% των μετοχών. 
 
Η Τράπεζα διαθέτει ίδια κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ και ο δείκτης των βασικών της κεφαλαίων φθάνει το 10,6%. 
 
Στόχος της έκδοσης είναι να αυξηθούν τα βασικά κεφάλαια στο 15%, ώστε η Κύπρου να μπορεί να περάσει επιτυχώς τα επικείμενα stress tests των ευρωπαϊκών αρχών και να ανταγωνιστεί στην εγχώρια αγορά για άντληση νέων καταθέσεων.