“Καθαρίστε άμεσα τις τράπεζές σας – Έρχεται κούρεμα καταθέσεων”

Καθαρίστε άμεσα τις τράπεζές σας, όπως έκαναν πολύ δραστικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers !

Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει προς τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις των κεντρικών και εμπορικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ο κορυφαίος αναλυτής, Thierry Malleret, με συνέντευξή του στο news.gr. Ο κύριος Malleret, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος του Lionel Jospin επί πρωθυπουργίας του, βρέθηκε στη χώρα μας και πραγματοποίησε διάλεξη σε εκδήλωση του επενδυτικού οίκου Blacksummit. Μιλάει στο news.gr για το μέλλον των τραπεζών και των καταθέσεων, το επιχειρηματικό κλίμα και τη ζήτηση για δάνεια και ρευστότητα, καθώς και για το θέμα του δημόσιου χρέους και της ρύθμισής του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια και την αύξησή τους, αλλά και στο ενδεχόμενο προγράμματος bail in, δηλαδή κουρέματος των καταθέσεων, κατά το πρότυπο της Κύπρου, υποστηρίζει :

"Η λύση είναι να καθαριστούν οι τράπεζες, κάτι που οι Η.Π.Α. έκαναν με πολύ δραστικό τρόπο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehmann Brothers. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για το πώς αυτό θα γίνει και η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό, εντός του τραπεζικού συστήματος σίγουρα, και λαμβάνει χώρα με αργό ρυθμό.
Είναι μια διαδικασία, που έχει υπαγορευθεί φυσικά από τη Γερμανία, όπως όλες οι μεγάλες αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Γερμανία έχει πολλές μικρές κακές τράπεζες. Εντούτοις, αυτή η άνομη σχέση, που υπάρχει μεταξύ των κακών τραπεζών και των υγιών, πρέπει να διαρραγεί καθώς ο συστημικός κίνδυνος είναι ακόμη υπαρκτός εντός του τραπεζικού τομέα. Ξέρετε, το σύστημα είναι τόσο περίπλοκο, που κανείς δεν καταλαβαίνει πότε έρχεται το κακό. Παρά τα όσα ακούτε από τους τραπεζικούς αναλυτές και τους οίκους αξιολόγησης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει, όπως είδαμε και από την εμπειρία μας το 2008, το 2009, και το 2010".

Ο κύριος Malleret χαρακτηρίζει μη βιώσιμη την κατάσταση του αυξανόμενου δημόσιου χρέους - τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης -, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανή μια οργανωμένη στάση πληρωμών σε κάποια εξ αυτών. "Υπάρχουν τράπεζες, που πρέπει να πληρώσουν. Είναι δύσκολο. Θα ήταν ένας συνδυασμός από τράπεζες και φορολογούμενους και όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Οπότε, προσέξτε αν έχετε πάνω από 100.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό". 

"Ο ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σημειώνει ότι "Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ουσιαστικά σε κάποιους τομείς, αλλά τα περισσότερα από τα σημαντικά θέματα δεν έχουν λυθεί. Αυτό, που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το ζήτημα του χρέους και αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται εξαιτίας αυτής της πορείας του πληθωρισμού και της ανύπαρκτης ανάπτυξης". 

"ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

"Ο βασικότερος κίνδυνος είναι αυτός του μεγάλου χρέους. Σήμερα δεν έχει μόνο η Ευρώπη μεγάλο χρέος, αλλά όλος ο κόσμος. Και η Ασία, η Λατινική Αμερική και χώρες της Αφρικής. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει πολύ χρέος στις χώρες του παγκοσμίου συστήματος. Ειδικότερα, στις χώρες της νότιας Ευρώπης, και σε κάποια φάση το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να το μειώσουμε. Είναι είτε μέσω δυναμικής ανάπτυξης, το οποίο δεν συμβαίνει, είτε μέσω του πληθωρισμού, που ούτε αυτό συμβαίνει. Επομένως, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, όπως οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, βρίσκεται σε μια κατάσταση, όπου το χρέος αυξάνεται, άρα αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση της κρίσης του συστήματος". 

"ΚΑΝΤΕ ΤΟ, ΟΠΩΣ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ"

"Η λύση (για την Ελλάδα) είναι να κάνετε ό,τι κάνουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, δηλαδή δραστικές δομικές μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα στην αγορά εργασίας, πράγμα που η Ισπανία και η Πορτογαλία το έχουν καταφέρει".

"ΚΛΕΙΔΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ"

"Οι δομικές αυτές μεταρρυθμίσεις είναι κάτι, που επιτρέπει σε μια χώρα να αποκτήσει ξανά ανταγωνιστικότητα. Αυτό η Ελλάδα το έχει ήδη κατακτήσει, αλλά σε περιορισμένο βαθμό, και εάν αυτή η βελτίωση είναι παροδική και δε μεγεθυνθεί μέσω δομικών μέτρων/αλλαγών, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στο αυξανόμενο κέρδος, οι προσπάθειες θα πάνε χαμένες".

"ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ - Η ΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ"

Θα δούμε ποτέ την Ευρωζώνη να λύνει τα προβλήματά της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ;

"Ο Ντράγκι προσπαθεί πολύ σκληρά. Οι συνθήκες, όμως, είναι διαφορετικές. Η Ευρώπη έχει δομικές βλάβες, που δεν υπάρχουν στις Η.Π.Α. Όλοι γνωρίζουν ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας. Στη δική μου χώρα, τη Γαλλία, είναι μια καταστροφή. Μπορείτε να δείτε τις απεργίες, που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στους σιδηροδρόμους. Επομένως, μπορεί να νομιμοποιούμαστε να πούμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε τη ρευστότητα, αλλά, πρώτα απ’ όλα, η ρευστότητα ήδη υπάρχει αυτή τη στιγμή με διαφορετικές μορφές στις διάφορες χώρες.
Το πρόβλημα, δηλαδή, με τη ρευστότητα -και θα αφήσω κατά μέρος την Ελλάδα- δεν είναι αν υπάρχει. Υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Δεν έγκειται, λοιπόν, στην προσφορά, αλλά στη ζήτηση : Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πάρουν άλλη ρευστότητα και υπάρχουν στοιχεία για αυτό. 
Υπάρχει ένα πολύ καλό σύγγραμμα από τον Adair Turner, τον πρώην επικεφαλής του FSA στη Μεγάλη Βρετανία, που αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά της ζήτησης. Κανείς δεν θέλει να πάρει περισσότερη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Έτσι, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όμοια με αυτή της Ιαπωνίας, πριν από 20 χρόνια".

Διαβάστε ακόμη: Mr Japonica : Οι επόμενες επενδύσεις μας στην Ελλάδα