Κannabi shop : Ένα λουκέτο και οι χειροπέδες για… ναρκωτικά!

Όλα ξεκίνησαν το 1998. Μία αλυσίδα καταστημάτων, αρκετά γνωστή στην εποχή της, με έμβλημα ένα φύλλο κάνναβης, τα Kannabishop, αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Σιγά σιγά, το ένα μετά το άλλο, τα καταστήματα αρχίζουν να εξαφανίζονται από τον επιχειρηματικό χάρτη με ταχύτατους ρυθμούς.

Η αρχή του τέλους...

Μεταξύ αυτών, και το κατάστημα των Χανίων. Το κάθε ένα από αυτά λειτουργούσε υπό το καθεστώς franchise, με διαφορετικό ιδιοκτήτη σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Σχεδόν δεκαέξι χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε η αρχή του τέλους, η επιχείρηση αριθμούσε ήδη 13 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα σε εκείνους, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το λουκέτο, ήταν και ο Σεραφείμ Κανδύλας. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στα Χανιά.

“Θυμάμαι σαν τώρα, όταν μπήκε στο μαγαζί μου η δίωξη ναρκωτικών. Με την κατηγορία ότι η επιχείρηση ήταν υπεύθυνη 'για συγκαλυμμένη ή έντεχνη διαφήμιση χρήσης ναρκωτικών και προσκαλούσε σε παράνομη χρήση τους', κατάσχεσαν όλο το εμπόρευμα. Αμέσως μετά, βρέθηκα ο ίδιος με χειροπέδες στο κρατητήριο. Περιμένοντας να περάσω από το γραφείο του ανακριτή, χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να γίνει αυτό...”, λέει ο κύριος Κανδύλας.

Τότε τριανταεπτά ετών, σήμερα πενηνταδύο...

Τριανταεπτά ετών τότε, σήμερα αισίως στα πενήντα δύο. Έκτοτε, μεσολάβησαν πολλά. Δικαστικές αίθουσες, αποφάσεις επί αποφάσεων. Κάπου ανάμεσα, ένας επιχειρηματίας, που ένιωσε οργή, απογοήτευση, θυμό και ό,τι άλλο μπορεί να νιώσει, όπως λέει, 'κάποιος που νιώθει ότι αδικείται'.

Αγωγή κατά του Δημοσίου

“Προσέφυγα στη δικαιοσύνη και τελικά αθωώθηκα των κακουργηματικών κατηγοριών για διαφήμιση ναρκωτικών με σκοπό το κέρδος, μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης. Αμέσως μετά, κατέθεσα αγωγή αποζημίωσης εναντίον του Δημοσίου, για μία υπόθεση, η οποία εκκρεμεί έως και σήμερα”, λέει ο Σεραφείμ Κανδύλας.

Όπως εξηγεί, “το υπουργείο Γεωργίας επί υπουργίας Τζουμάκα προσπάθησε να φέρει την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, ενώ εκπονήθηκε σχέδιο καλλιέργειας από το Γεωπονικό το 2000. Κάποιοι παρόλ' αυτά λειτούργησαν παρακρατικά. Έτσι, το τελωνείο ζήτησε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής για την εισαγωγή ρούχων φτιαγμένων από κάνναβη, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να παγώσει η διαδικασία".

Όπως σημειώνει, στη διυπουργική δε συμμετείχε το υπουργείο Δικαιοσύνης. “Αν συμμετείχε, θα ξεκαθάριζε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτείται η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης”.

Η αποζημίωση που δεν εισέπραξε ποτέ

Η οικονομική κατάρρευση, τόσο για τον ιδιοκτήτη του kannabishop στα Χανιά, όπως και για αρκετά ακόμα καταστήματα της αλυσίδας, ήταν τετελεσμένο γεγονός. “Το κόστος των εμπορευμάτων, που κατασχέθηκε, σε συνδυασμό με τα έξοδα κατασκευής του καταστήματος, τα έξοδα franchise και άλλα λειτουργικά έξοδα, μου προκάλεσαν ζημιά 20.000.000 δραχμών”, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Στη συνέχεια, η υπόθεση έφτασε στο Πρωτοδικείο, το οποίο επιδίκασε 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη, όχι για τα κατασχεθέντα προϊόντα και τα λοιπά έξοδα της επιχείρησης. Ακολούθησε το Εφετείο, το οποίο αύξησε το ποσό της αποζημίωσης από 50.000 σε 70.000 ευρώ. Από το 2009, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οριστική απόφαση του οποίου εκκρεμεί μέχρι σήμερα.

Όσο για τα χρήματα της αποζημίωσης; Μέχρι στιγμής, ο Σεραφείμ Κανδύλας δεν τα πήρε στα χέρια του, όπως λέει. “Από το Εφετείο μου ζητούσαν εγγυητική τραπέζης για να μου δοθεί το ποσό από το Δημόσιο, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση από το Επικρατείας. Συνολικά, ζητούσα αποζημίωση γύρω στα 300.000 ευρώ. Από το 2009, όμως, περιμένω την απόφαση του ΣτΕ, που χρονοτριβούσε”.

Η υπόθεση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα επανεξεταστεί στις 6 Οκτωβρίου από το Πέμπτο Τμήμα του Επικρατείας.

Η υπόθεση ξανά στην επιφάνεια

Στο μεταξύ, μεσολάβησε η αναπομπή της υπόθεσης ενός άλλου καταστήματος, στα Ιωάννινα, την Πέμπτη 22 Μαΐου, από το Επικρατείας στο Εφετείο, ανοίγοντας και πάλι τον κύκλο της Δικαιοσύνης, και δίνοντας παράλληλα ελπίδες στους κατά τόπους ιδιοκτήτες ότι κάποια στιγμή μπορεί να δικαιωθούν.

Ο Σεραφείμ Κανδύλας, από την πλευρά του, δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Επιδιώκω να δικαιωθώ τόσο για την αργή απονομή δικαιοσύνης, όσο και για την άδικη σε βάρος μου απόφαση”.

Επιπλοποιός κάποτε ο ίδιος, αποφάσισε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και, όταν αυτή κατέρρευσε εγκλωβισμένη στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης, όπως τονίζει, επέστρεψε στην πρώτη του δουλειά ως υπάλληλος. “Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, είμαι άνεργος, καθώς η κρίση στην οικοδομή επηρέασε και την κατασκευή επίπλων”.

Στις 29 Οκτωβρίου, ακριβώς, 16 χρόνια μετά το λουκέτο στο kannabishop των Χανίων, ο Σεραφείμ Κανδύλας θέλει να θυμηθεί και να περάσει το δικό του μήνυμα. Στόχος του είναι η θεμελίωση του πρώτου κτιρίου με υλικά από βιομηχανική κάνναβη.

Χρησιμοποιώντας τους στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου, δίνει τη δική του απάντηση σε όσους κατηγορεί ότι τον οδήγησαν σε αυτή την περιπέτεια. Σε ένα κακό όνειρο...

“Είμαι εδώ και είμαι σπόρος. Ήταν λάθος να ξεχάσετε ότι είμαι σπόρος”, παραφράζοντας το στίχο του ποιητή “Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν".

 

Διαβάστε επίσης: Κοντά σε αποζημίωση από το Δημόσιο τα Kannabishop

Σημείωση:

Πριν από περίπου ένα χρόνο και μετά από πιέσεις, που δέχτηκε η Ελλάδα για τη νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης από την ευρωπαϊκή κοινότητα, ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ο οποίος εξαίρεσε από τις ουσίες, που υπάγονται στα ναρκωτικά, τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Cannabis Sativa L.), ανοίγοντας θεωρητικά το δρόμο για την ελεύθερη καλλιέργειά της. Προς το παρόν, όμως, εκκρεμεί η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, η οποία θα ανοίξει και τυπικά το δρόμο της καλλιέργειας στη χώρα μας.

Σε αντίθεση με τις ποικιλίες Cannabis, που χρησιμοποιούνται ως ναρκωτικά, η κλωστική κάνναβη περιέχει ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.

Τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιεργούνται μεταξύ άλλων σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.