Κοντά σε αποζημίωση από το Δημόσιο τα Kannabishop

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποζημιωθεί από το Δημόσιο, μετά από 16 χρόνια, ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Κannabishop» που  πωλούσε διάφορα είδη ενδύσεως και ατομικής χρήσεως τα οποία ήταν κατασκευασμένα από κάνναβη και είχαν τυπωμένη απεικόνιση πεντάφυλλου ή επτάφυλλου μίσχου κάνναβης, αφήνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Δικαστήριο πιθανολόγησε   «πρόδηλο σφάλμα» δικαστικού στην υπόθεσή του και ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Διοικητικό Εφετείο.
 
Η περιπέτεια του επιχειρηματία ξεκίνησε το 1998 όταν άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στα Ιωάννινα. Οι διωκτικές αρχές θεώρησαν πως αυτό ουσιαστικά αποτελεί διαφήμιση ναρκωτικών ουσιών, τον συνέλαβαν, κατέσχεσαν τα εμπορεύματα, ενώ παραπέμφθηκε από τον εισαγγελέα στον τακτικό ανακριτή. Διώχτηκε ποινικά, αλλά το 1999 αθωώθηκε  με το σκεπτικό ότι «ο διακριτικός τίτλος «Κannabishop» και η απεικόνιση πεντάφυλλου ή επτάφυλλου μίσχου κάνναβης δεν συνιστούσαν ευθεία ή συγκαλυμμένη και έντεχνη διαφήμιση της χρήσεως ναρκωτικών ουσιών ή πρόκληση σε παράνομη χρήση τους». Το Γενικό Χημείο του Κράτους, αποφάνθηκε ότι τα προϊόντα  που κατασχέθηκαν, «είτε δεν περιείχαν την ναρκωτική ουσία της τετραϋδροκανναβινόλης είτε την περιείχαν σε ελάχιστο βαθμό χωρίς να είναι εφικτή η ανάκτησή της ή απομόνωσή της».
 
Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από το δημόσιο. Αρχικά  το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή του, αλλά το Εφετείο του επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης το ποσό των 14.673,51 ευρώ.
 
Η Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση 1501/2014) , πέραν τυχόν ευθύνης των αστυνομικών οργάνων, δεν  αποκλείει  την ύπαρξη ευθύνης του εισαγγελικού λειτουργού που έδωσε την σχετική παραγγελία στα αστυνομικά όργανα και αναφέρει:  «Εφ’ όσον δε το Σύνταγμα, δεν ανέχεται να παραμένουν αναποζημίωτες ζημίες που κάποιος υφίσταται από ενέργειες οποιουδήποτε κρατικού οργάνου, μέχρις ότου ο νομοθέτης ρυθμίσει ειδικώς την ευθύνη του Δημοσίου από πράξεις οργάνων της δικαστικής λειτουργίας, το άρθρο 105 Εισαγωγικού Νόμου Αστικού Κώδικα έχει ανάλογη εφαρμογή σε περίπτωση προκλήσεως ζημίας από πράξεις των οργάνων αυτών η οποία μπορεί να αποδοθεί σε πρόδηλο σφάλμα τους».