Πώς η FedEx γλίτωσε τη χρεοκοπία χάρη στον… τζόγο!

Ο ιδρυτής της FedEx είχε σώσει την εταιρεία παίρνοντας τα τελευταία της 5.000 δολάρια και κάνοντάς τα... 32.000, τζογάροντας στο Λας Βέγκας!

Ο λόγος για τον Φρέντερικ Σμιθ, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και σημερινός διευθύνων σύμβουλος της FedEx. Το 1971, ο Σμιθ διέθεσε την προσωπική του περιουσία αξίας 4 εκ. δολαρίων, συγκέντρωσε άλλα 90 εκ. δολάρια, με σκοπό να ιδρύσει μια εταιρεία μεταφορών που θα μπορούσε να στέλνει δέματα αυθημερόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάτι πρωτάκουστο για την εποχή.

Δυστυχώς, τρία χρόνια μετά από την ίδρυση της εταιρείας, η FedEx ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κυρίως λόγω του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων· η εταιρεία έχανε πάνω από 1 εκ. δολάρια το μήνα και κανείς δεν ήταν πρόθυμος να της δανείσει χρήματα ή να επενδύσει σε αυτήν. Σε αυτό το σημείο, η εταιρεία είχε μόλις 5.000 δολάρια, ποσό πολύ μικρό για να κινήσει τα αεροπλάνα της.

Ωστόσο, ο Σμιθ δεν πτοήθηκε. Αντί να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για το σπίτι του, πέταξε για το Λας Βέγκας, περνώντας ένα σαββατοκύριακο παίζοντας Μπλακ Τζακ με τα τελευταία κεφάλαια της εταιρείας. Τη Δευτέρα, προς μεγάλη έκπληξη όλων, η FedEx είχε 32.000 δολάρια στον τραπεζικό της λογαριασμό, ποσό ικανό να καλύψει τα καύσιμα των αεροπλάνων και να επιτρέψει στην εταιρεία να παραμείνει ενεργή λίγες μέρες ακόμα.

Οι λίγες αυτές μέρες ήταν ο χρόνος που χρειαζόταν ο Σμιθ. Λίγο καιρό αργότερα, κατάφερε να συγκεντρώσει 11 εκ. δολάρια για να διατηρήσει την εταιρεία και, το 1976, η FedEx παρουσίασε τα πρώτα της κέρδη, ύψους 3,6 εκ. δολαρίων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας πλησίαζαν τα 40 εκ. δολάρια, με το συνολικό τζίρο να ανέρχεται στο μισό δισεκατομμύριο. Σήμερα, η FedEx αποτιμάται στα 25-35 δισ. δολάρια, με την αξία του Σμιθ να υπολογίζεται στα 2 δισ. δολάρια.