To come back της Chipita με τη μεταφορά έδρας στην Ελλάδα

Το πράσινο φως, που άναψε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διασυνοριακή συγχώνευση της Chipita με την κυπριακή UFIB Limited, ανοίγει στην ουσία το δρόμο για την υλοποίηση των σχεδίων των μετόχων της νέας εταιρείας.

Ποια είναι αυτά ;

Η επιστροφή της έδρας του ομίλου στην Ελλάδα και η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πρόκειται, άλλωστε, για μια καλά μελετημένη κίνηση, που συμπίπτει με τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς βέβαια αυτό να ήταν σχεδιασμένο και χωρίς να σημαίνει το ο,τιδήποτε, που να το συνδέει με τις εκλογές. Αυτό διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά στελέχη του ομίλου.

 Όπως λένε, η μεταφορά της έδρας είχε σχεδιαστεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, όταν και ιδρύθηκε η UFIB (Θεοδωρόπουλος, Olayan, Φώλιας και άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες), η οποία και ανέλαβε την παρουσία του ομίλου εκτός συνόρων.

Το επόμενο βήμα πλέον είναι το νέο σχήμα να περάσει την πόρτα της λεωφόρου Αθηνών, στο Χρηματιστήριο, ενώ στο σχεδιασμό εντάσσεται και η μείωση του δανεισμού μέχρι το 2018.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις της πλευράς του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με τις τράπεζες για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ, κίνηση, που είχε αποκαλύψει το news.gr.

Θυμίζουμε ότι o ενιαίος όμιλος εκτιμάται πως έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και θετικό τελικό αποτέλεσμα για το 2014. Η Chipita δραστηριοποιείται εμπορικά σε τουλάχιστον 35 χώρες ανά τον κόσμο. Διαθέτει παραγωγική παρουσία με 11 ιδιόκτητα εργοστάσια και 37 γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ινδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και την Τουρκία, ενώ μέσω στρατηγικών συνεργασιών λειτουργεί άλλα 7 εργοστάσια και 30 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο, Μεξικό, και Σαουδική Αραβία.