H παρέα, που κάνει τους τουρίστες, Αρχαιοέλληνες με… 3D ομοίωμα

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε περιτριγυρισμένοι από εννέα dslr κάμερες, με το πρόσωπό σας τοποθετημένο σε ένα scanner. Και, μετά από λίγο, βλέπετε το τρισδιάστατο ομοίωμά σας, με τα μαλλιά και την ενδυμασία, που εσείς έχετε επιλέξει. 

Σίγουρα, είναι κάτι, που - τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες - βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Και, σίγουρα, κάποιοι από εσάς έχετε ήδη δει ή ακούσει για ψηφιακούς εκτυπωτές.

Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, άλλο απλά να φέρνεις μια τεχνολογία από το εξωτερικό και να την πουλάς, και άλλο να την εξελίσσεις, δημιουργώντας ξεχωριστό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D).  

Αυτό έκανε και μια παρέα τριών συνεργατών και φίλων, που δημιούργησε την Β3D.

Οι Δαυίδ Τρακαντζίδης, Άγγελος Κωνσταντόπουλος και Περικλής Γαλανάκης (βλέπετε τα 3D ομοιώματά τους στη φωτογραφία) είναι οι πρώτοι, που έφεραν στην Ελλάδα από τη Γαλλία μια παντενταρισμένη τεχνολογία, η οποία επιτρέπει να κάνουν σάρωση προσώπου, χωρίς αστοχία, σε 3 δευτερόλεπτα !

"Υπάρχει ένα μοναδικό software, που σου επιτρέπει να συνδυάσεις το μοναδικό χαρακτηριστικό του κάθε ανθρώπου, που είναι το πρόσωπό του, με ο,τιδήποτε μαλλί θέλεις, είτε αυτό που έχει, είτε οποιοδήποτε άλλο, και με οποιοδήποτε σώμα. Με πάρα πολλές επιλογές, όπου ο συνδυασμός αυτών καταλήγει σε εκατομμύρια λύσεις", δηλώνει στο news.gr ο Άγγελος Κωνσταντόπουλος.

"Δηλαδή, φαντάσου τον εαυτό σου με ράστα μαλλί και σώμα ποδοσφαιριστή !", προσθέτει.
 
Οι εμπνευστές της ιδέας χαρακτηρίζουν την εμπειρία μοναδική. 
 
Τα ομοιώματα αυτά φτιάχνονται από ένα υλικό, που ψαμμίτης, και μοιάζει με την πορσελάνη. "Στο δικό μας τμήμα R&D έχουμε καταφέρει να το κάνουμε και με χρυσό και με ασήμι, αλλά και με μέταλλο", λέει ο Περικλής Γαλανάκης.  
Οι εφαρμογές είναι "ασύλληπτες", λένε. 
 
Όπως, για παράδειγμα, το να ντύσεις τους ξένους τουρίστες με αρχαιοελληνική χλαμύδα - ή με περιβολή τσολιά - και αυτό να το αποτυπώσεις τρισδιάστατα (ήδη, η εταιρεία είχε το περασμένο καλοκαίρι παρουσία σε τουριστική περιοχή) ! 
 

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

"Έρχεται ο πελάτης, τοποθετεί το πρόσωπό του στο scanner μας. Εκεί, 9 dslr κάμερες το τραβάνε από κάθε πιθανή γωνία και φτιάχνουν το 3d μοντέλο του προσώπου του. Κατευθείαν, αυτό περνάει στο application, όπου βλέπει το πρόσωπό του με διάφορους συνδυασμούς. Επιλέγει τι θέλει και σε ποιο μέγεθος και... φτιάχνεται !".
 

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Πρόκειται για επένδυση με ίδια κεφάλαια, κάτι περισσότερο από 150.000 ευρώ.

Ήδη, λειτουργεί ένα κατάστημα στο The Mall, και το καλοκαίρι, στη Χερσόνησο Ηρακλείου, ως shop in shop, μέσα σε ξενοδοχείο. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως, που υπάρχει, έχει οδηγήσει τους τρεις φίλους να συζητούν για τη διεύρυνση του δικτύου τους, τόσο μέσω ιδιόκτητων καταστημάτων, όσο και μέσω franchise. 

"Δεν μας ενδιαφέρουν μεγάλα αστικά κέντρα για την επέκταση των δικών μας καταστημάτων. Θέλουμε να αφήσουμε τους franchisees να το κάνουν αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρουν συγκεκριμένα τουριστικά θέρετρα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο", λέει ο Άγγελος Κωνσταντόπουλος. Και δε μένουν μόνο εντός συνόρων. "Έχουμε τα δικαιώματα για Ελλάδα και Κύπρο και στοχεύουμε να το ξεκινήσουμε και στη Νότια Αφρική. Εκεί, λόγω της μεγάλης εγκληματικότητας, το κοινό επιλέγει τα malls για τα ψώνια τους, τα οποία εκεί είναι τεράστια".

Συνεργάτης της B3D σε όλα τα παραπάνω είναι η εταιρεία I3DU, η οποία ασχολείται με 3d εκτυπώσεις και σαρώσεις, ενώ εξειδίκευσή της αποτελεί το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης νέου εξοπλισμού και εφαρμογών πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία.