Ίδρυσε εταιρεία σε 9 μήνες, την πούλησε στους Κινέζους σε… 3 !

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Την ώρα, που συζητάμε για την ανάγκη ανάπτυξης της καινοτομίας στην Ελλάδα και της εξαγωγής τεχνογνωσίας, ώστε να προσελκύσουμε κεφάλαια για start ups και άλλες εταιρείες, η ελληνική πραγματικότητα εξακολουθεί να μας απογοητεύει και να αποθαρρύνει τα όποια επενδυτικά σχέδια και όρεξη για δουλειά έχουν όσοι αποφασίζουν να μείνουν Ελλάδα. 

Η ανακοίνωση, μέσα στην εβδομάδα, της επένδυσης του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, PCCW, στην ελληνική startup, Crypteia, ήταν από τις δυνατές επιχειρηματικές ειδήσεις, το τελευταίο διάστημα. 

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, τέτοια εποχή, όταν ο διευθύνων σύμβουλος - και εκ των ιδρυτών - της ελληνικής εταιρείας, Γιάννης Γκιόκας, γνωρίστηκε με τον επικεφαλής της PCCW, Marc Halbfinger, στο περιθώριο ενός συνεδρίου. Ο ισχυρός άνδρας της πολυεθνικής έψαξε και έμαθε για την εταιρεία από το Περιστέρι και, στα μέσα Ιουλίου, άρχισαν οι συνομιλίες. Χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να δώσουν οι δύο πλευρές τα χέρια, όπως και έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Άλλωστε, πολλά από τα μέλη της ομάδας της ελληνικής εταιρείας ήταν σαν να είχαν δουλέψει στην PCCW. "Με την PCCW κάναμε δουλειές, αφού αρκετά στελέχη μας είχαν συνεργαστεί με την εταιρεία στις προηγούμενες δουλειές τους", λέει στο news.gr ο κύριος Γκιόκας. 

Διαβάστε ακόμα : Οι λεπτομέρειες του deal της PCCW με την Crypteia 

Μέχρι εδώ, όλα καλά. 

Αν, όμως, το deal κλείστηκε μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων, οι ιδρυτές της Crypteia είχαν χρειαστεί, μόλις το 2011, τριπλάσιο (!) χρόνο για να την ιδρύσουν και να τη λειτουργήσουν. Τα όσα περιγράφει ο Γιάννης Γκιόκας, είναι χαρακτηριστικά και... αποκαρδιωτικά : 

"Δεν ήταν πάρα πολύ εύκολο (να λειτουργήσουμε την εταιρεία), γιατί υπήρχε ένα σύνολο από γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δε γνωρίζαμε, και που πολλές φορές μας έφεραν σε χαμηλό ψυχολογικό και διαχειριστικό σημείο, αλλά τα καταφέραμε".

Πόσους μήνες χρειάστηκαν για να αδειοδοτηθεί και να αρχίσει τη λειτουργία της η startup ;

"Εννέα μήνες κάναμε να τη λειτουργήσουμε !", λέει αφοπλιστικά ο κύριος Γκιόκας.

"Εννέα μήνες..."

"Πολλές φορές μας έφεραν σε χαμηλό ψυχολογικό και διαχειριστικό σημείο, αλλά τα καταφέραμε..."

Δεν το έβαλαν, όμως, κάτω. Πλέον, έχουν παρουσία σε Κύπρο, Δυτική Ευρώπη και σιγά σιγά Αμερική. "Αλλά, με την PCCW, θα είναι πιο έντονη και γρήγορη η διαδικασία διεθνοποίησής μας. Έχουμε καταθέσει όλες τις πατέντες μας στην Αμερική και τώρα είναι στην τελική φάση αξιολόγησης. Μετά, θα δούμε και τα υπόλοιπα τέσσερα γραφεία κατοχύρωσης πατέντας στον κόσμο, για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε την προστασία των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Η αγορά της Κίνας είναι περίπλοκη, αλλά με δεδομένο ότι η PCCW έχει έδρα στη συγκεκριμένη χώρα, οι διαδικασίες θα είναι πιο εύκολες". 

Διαβάστε ακόμα : Ο επικεφαλής της PCCW προαναγγέλλει μέσω του news.gr και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Crypteia ιδρύθηκε από τρεις συμφοιτητές και στελεχώθηκε από άλλους φίλους τους, από το στρατό και άλλες πηγές. 

Το αντικείμενό της είναι - μέσω των συστημάτων της - να προστατεύει τους πελάτες της με ένα πρόγραμμα, που έχει αναπτύξει και τους επιτρέπει να δουν αδυναμίες στις υποδομές τους και πιθανές στοχευμένες επιθέσεις, ώστε να προστατευθούν από διαρροές δεδομένων και επιθέσεις, που τους κάνουν να αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.