Hilton : H δυναστεία, τα super deal και οι κοσμικές στήλες

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

 
Μπορεί το όνομα της συγκεκριμένης οικογένειας να έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα tabloids εδώ και δεκαετίες, από τη Zsa Zsa Gabor ως την Paris Hilton, η τελευταία, όμως, διετία ήταν πολύ καλή για να είσαι ένας... Hilton. 
 
Πέρυσι, η εταιρεία σήκωσε από την αγορά, μέσω αύξησης κεφαλαίου, 2,35 δισ. δολάρια (από 1,25, που ζητούσε), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό για ξενοδοχειακή εταιρεία.
 
Πρόσφατα, πούλησε το Waldorf Astoria της Νέας Υόρκης σε μια κινεζική ασφαλιστική εταιρεία, για 1,95 δισ. δολάρια !
 
Το 2007, είχε πουλήσει 4.000 ξενοδοχεία της στην Blackstone, για 26 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 7,5 δισ. από χρέος, στο καλύτερο leveraged buyout, όπως το είχε αποκαλέσει το Bloomberg.  
 
Η επιτυχία, πάντως, δεν ήρθε από το πουθενά. Η οικογένεια Hilton, ως μπράντα, είναι μια διαμορφούμενη δυναστεία γενεών, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα.  
 

ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΟΡΔ ΣΤΗ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΗΜΟ 

 
Όταν ο Αύγουστος Χίλτον, μετανάστευε το 1870, από το Ουλενζάκερ της Νορβηγίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δε φανταζόταν ότι το επώνυμό του θα ταυτιζόταν με το όνομα μιας από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες παγκοσμίως. 
 
17 χρόνια μετά, στο New Mexico, ερχόταν στη ζωή ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας των Χίλτονς, Κόνραντ. 
 
Έμαθε το εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών στο μπακάλικο του πατέρα του. Ανακατεύτηκε με την πολιτική και, επιστρέφοντας από το πεδίο της μάχης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, επιχείρησε ανεπιτυχώς να αγοράσει μια τράπεζα. 
 
Έτσι, στράφηκε στα ξενοδοχεία, αποκτώντας το Mobley Hotel, στο Cisco του Texas. Το πρώτο του απόκτημα πήγε τόσο καλά, ώστε μετέτρεψε την τραπεζαρία σε επιπλέον δωμάτια, για να καλύψει τη ζήτηση (σήμερα στεγάζει το εμπορικό επιμελητήριο της περιοχής και μια αίθουσα δεξιώσεων, ως Conrad Hilton Center). 
 
To 1954 έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά εκείνης της εποχής, αποκτώντας το Statler Hotel, για 111 εκατομμύρια δολάρια.
 
Την ίδια περίοδο έκανε πραγματικότητα - μετά από μήνες διαπραγματεύσεων - το μεγάλο του όνειρο : αποκτά το Waldorf Astoria, στη Νέα Υόρκη. Πλήρωσε από τα προσωπικά του χρήματα, και όχι της εταιρείας, 3 εκατομμύρια δολάρια για το 69% του ξενοδοχείου, φθάνοντας σταδιακά στο 100%. 
 
Μετά το θάνατό του, το `1979, τη σκυτάλη πήρε το ένα από τα τρία παιδιά του, ο William Barron, κληρονομώντας 4 εκατομμύρια μετοχές. 
 
Πλέον, η αλυσίδα έχει στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα διαμάντια του κλάδου παγκοσμίως :
 
Από το Conrad Maldives, με το υποθαλάσσιο εστιατόριο, μέχρι το Conrad Pezula, στη Νότια Αφρική, όπου ένα δωμάτιο μπορεί να σας κοστίσει 8.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση ! 
 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ (ΚΑΙ) ΣΤΑ GOSSIP NEWS 

 
Οι Χίλτονς, πάντως, έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές - και διαχρονικά - τις κοσμικές στήλες των μέσων ενημέρωσης: 
 
Από τη δεύτερη σύζυγο του Κόνραντ, την - εννέα φορές παντρεμένη - ηθοποιό Zsa Zsa Gabor, μέχρι τη δισέγγονή του, Paris Hilton, με το γνωστό σκάνδαλο με το video με τις ερωτικές της περιπτύξεις και τις συμμετοχές της σε πάρτυ, που προκαλούν... αίσθηση. 
 
Εκτός από τις φωτογραφίες και τα video της Paris, κανείς δεν ξεχνά την ατάκα της Gabor, ότι "είμαι μια θαυμάσια νοικοκυρά : Κάθε φορά, που χωρίζω έναν άνδρα, κρατάω το σπίτι του" ( "I am a marvelous housekeeper: Every time I leave a man I keep his house" !
 

ΟΙ ΧΙΛΤΟΝΣ ΣΗΜΕΡΑ

 
Σήμερα, η οικογένεια διατηρεί ένα ράντσο με δική του έκταση γης, στην Κόστα Ρίκα, όπου η αστυνομία κατάσχεσε τον Αύγουστο 400 κιλά κοκαΐνης.
 
Το 2009, η Paris έδωσε 3,2 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ένα σπίτι στο Λονδίνο, πολύ κοντά στην Amy Winehouse.
 
Κάποιοι Χίλτονς ζουν ακόμα στην αυθεντική φάρμα της οικογένειας, στη Νορβηγία...
 
Το brand, όμως, Hilton, εξακολουθεί να εντυπωσιάζει κάθε φορά, στο άκουσμά του.