“Η Crypteia είναι η αρχή-Και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, αν…”

Έτοιμος και για άλλες επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στη χώρα μας δηλώνει ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, PCCW, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου του, Marc Halbfinger. O κύριος Halbfinger, με συνέντευξή του στο news.gr, εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους ο όμιλος επένδυσε στην Ελλάδα και στην Crypteia και απαντά για το οικονομικό κλίμα, τα εμπόδια στο επιχειρείν και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

"Επενδύσαμε στην Crypteia Networks. Συμπτωματικά, η Crypteia έχει τη βάση της στην Ελλάδα".

Αυτό απαντά ο κύριος Halbfinger στο ερώτημα για το κατά πόσο - στη συγκεκριμένη επένδυση - στάθμισαν το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας, δίνοντας ξεκάθαρη στήριξη στην καινοτομία :
"Νομίζω ότι πρέπει να πιστωθεί στους ιδρυτές της ελληνικής start-up ότι υποστήριξαν την τάση και δεν ασχολήθηκαν με αυτό, που αποκαλείτε "δύσκολο οικονομικό περιβάλλον", αλλά επικεντρώθηκαν στις δεξιότητες και στις δυνατότητες, που είχαν και ανέπτυξαν, για να χτίσουν την επιχείρησή τους. Αυτό έχει λογική για κάθε παγκόσμιο δίκτυο, όπως είμαστε εμείς.
Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία αυτή, όπως και για το ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Και, αν ο Γιάννης και η ομάδα του μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρος έμπνευσης και για άλλους Έλληνες νέους επιχειρηματίες, σε αυτό το περιβάλλον, τότε μπορεί να επανέλθουμε".
Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι "επενδύσαμε, πρώτα απ΄ όλα, στα ατού, στην εταιρεία και στα περιουσιακά της στοιχεία, και ήμαστε τυχεροί, που είναι στην Ελλάδα, όπου έχουμε μια δυνατή τοπική ομάδα. Είμαι αισιόδοξος ότι ο συνδυασμός της νεανικής επιχειρηματικότητας και της παγκόσμιας εμπειρίας θα είναι επωφελής και γόνιμος".

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ... 

Ο διευθύνων σύμβουλος της PCCW Global αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κινεζικός κολοσσός να κάνει και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας, κάτω - βέβαια - από συγκεκριμένες προϋποθέσεις : "Εμείς επενδύσαμε στις επιχειρηματικές δεξιότητες. Και, αν μπορέσουμε να βρούμε περισσότερες τέτοιες δεξιότητες εδώ, τότε σίγουρα θα επιστρέψουμε (για επενδύσεις). Αλλά δεν υπόσχομαι ποτέ. Ούτε στην ομάδα μου, ούτε στην οικογένειά μου, και - σίγουρα - δεν θέλω να δώσω υποσχέσεις στα μέσα ενημέρωσης ! Θα πω ότι πάντα ψάχνουμε για δυνατό, αφοσιωμένο, ξεχωριστό επιχειρηματικό ταλέντο, όπου και αν αυτό υπάρχει παγκοσμίως, και πιστεύω ότι αν πιστεύετε ότι το κλίμα στην Ελλάδα έχει προκλήσεις, που δεν είμαι σίγουρος, τότε - κάποιες φορές - όταν βρίσκεστε με την πλάτη στον τοίχο, είναι η ώρα για καινοτομία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πρόκληση είναι η μητέρα της εφεύρεσης". 

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ; "ΔΕ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ"...

"Είμαστε παγκόσμιο δίκτυο, κι έτσι η έκθεσή μας στο παγκόσμιο οικονομικό ρίσκο είναι μετριασμένη, αλλά - μολαταύτα - η ομάδα μας στα Βαλκάνια έχει κάνει πολύ καλή και επιτυχημένη δουλειά και δε βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε τον τρόπο, που κάνουμε δουλειές στην Ελλάδα, εξαιτίας αυτού, που αποκαλούμε "οικονομικό κλίμα". Η ελληνική θυγατρική έχει αποδώσει σταθερά και αποτελεσματικά από το 2007", απαντά ο κύριος Halbfinger, στο ερώτημα για το αν οι δυσκολίες στο επιχειρείν στη χώρα μας αποτελούν εμπόδιο στην εν Ελλάδι επιχειρηματική παρουσία τους. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ : "ΑΦΗΝΩ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ"

Έμπειρος manager, ξέρει πολύ καλά πώς να αποφεύγει τις... κακοτοπιές (βλ. ευρύτερα πολιτικά σχόλια). Στην ερώτησή μας...

Αν η Ελλάδα ήταν μια επιχείρηση, κι εσείς ο CEO της, τι θα κάνατε για να τη βγάλετε από την κρίση ;
 
...(δεν) απαντά περίτεχνα :  
"Αφήνω αυτό σε μακράν πιο έξυπνους ανθρώπους από εμένα. Εγώ γνωρίζω από επικοινωνίες και δίκτυα. Αφήνω τις παγκόσμιες μακροοικονομικές, μικροοικονομικές και πολιτικές αποφάσεις σε εκείνους, που είναι πιο ειδικοί από ό,τι εγώ. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο πλαίσιο, που το παγκόσμιο περιβάλλον παρέχει, να ψάχνουμε ευκαιρίες, και να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε στην οικονομική ανάπτυξη, οπουδήποτε λειτουργούμε και - σε μικρό ακόμα βαθμό - αυτό κάνουμε και εδώ, με την Crypteia".