Εsiot: Η Ελληνίδα που έκανε τις γυναίκες να ανακαλύψουν το σανδάλι!

Του Γιώργου Λαμπίρη

Αν κοιτάξει κανείς στην ιστορία του υποδήματος που λέγεται σανδάλι, δεν μπορεί παρά να δει ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για το αρχαιότερο και πλέον διαχρονικό παπούτσι.

Μια Ελληνίδα από την Τήνο, η Ειρήνη Σιώτη, με τη σειρά της, δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να 'πατήσει' στη μακρά παράδοση του σανδαλιού, δημιουργώντας τα esiot. Μία... ποικιλία με επιρροές από το σανδάλι, την εσπαντρίγια και τα creepers!

Παρά το γεγονός ότι σπούδασε οικονομικά αποφάσισε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας, κάνοντας τα πρώτα της βήματα δίπλα στον γνωστό σχεδιαστή Δημήτρη Πέτρου. Οι δημιουργίες της έγιναν αντικείμενο συζήτησης, ενώ οι πολλές γυναίκες φόρεσαν το καλοκαίρι που μας πέρασαν τα σανδάλια της, ενώ πολλοί ακόμα ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να την αντιγράψουν. 

Η Ειρήνη Σιώτη, μιλώντας στο news.gr, καταθέτει τα διαπιστευτήριά της...

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τα σανδάλια;

Η ιδέα ήρθε ξαφνικά. Δεν ήταν κάτι το οποίο προγραμμάτιζα καιρό. Όταν πρωτοφτιάχτηκαν ήταν κυρίως για δική μου ευχαρίστηση. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον κι έτσι ξεκίνησε η παραγωγή των ESIOT sandals.

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατεύθυνση;

Mετά από το πρώτο μου πτυχίο στα οικονομικά, συνειδητοποίησα πως θέλω να ασχοληθώ με κάτι το οποίο θα αγαπήσω πραγματικά. Πήρα λοιπόν το ρίσκο και αποφάσισα να ακολουθήσω μια άλλη κατεύθυνση, αυτήν της μόδας.

Είχατε σχέση με το χώρο των επιχειρήσεων νωρίτερα;

Η σχέση μου με τον χώρο των επιχειρήσεων, περιορίστηκε κατά κύριο λόγο στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Πότε ξεκινήσατε το εγχείρημα των esiot;

Το Μάρτιο του 2014.

Να υποθέσω ότι η επωνυμία είναι συνδυασμός του Eirini Sioti;

Ακριβώς.

Πόσο εύκολο είναι να προχωρήσει και να αναδειχθεί μία καινούργια επιχειρηματική προσπάθεια στην Ελλάδα; Υπήρξαν δυσκολίες μέχρι τώρα;

Η Ελλάδα της κρίσης μπορεί σίγουρα να σου δημιουργήσει πολλά εμπόδια. Από την άλλη όμως μπορεί να σε κάνει πιο ευέλικτο και δημιουργικό. Επέλεξαν, όπως και πολλοί άλλοι, να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και να πειραματιστώ με τον εαυτό μου. Είμαι της λογικής πως αν κάτι το αγαπάς, θα βρεις τον τρόπο να το κάνεις, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσεις.

Προσωπικά το διάστημα μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαι είναι αρκετά μικρό για να βγάλω τα όποια συμπεράσματα.

Η σχέση σας με το χώρο της μόδας;

Από μικρό παιδί είχα την τάση να "ανακατεύομαι" σε οτιδήποτε είχε να κάνει με χρώματα, φαντασία και δημιουργία. Αργότερα αποφοίτησα από τη σχολή σχεδίου μόδας Βελουδάκη και τον τελευταίο ένα χρόνο συνεργάζομαι με το σχεδιαστή Δημήτρη Πέτρου.

Σήμερα είναι στη μόδα τα συγκεκριμένα σανδάλια που συνδυάζουν τη φιλοσοφία των gladiator sandals και των creepers. Του χρόνου μπορεί κάτι άλλο να είναι στη μόδα. Υπάρχουν σκέψεις να επεκταθείτε με περισσότερα σχέδια μελλοντικά, ενδεχομένως και σχέδια για άνδρες;

Το γεγονός οτι οι τάσεις της μόδας αλλάζουν συνεχώς, αποτελεί πρόκληση για έναν σχεδιαστή και όχι εμπόδιο. Σαφώς και υπάρχουν σκέψεις για επέκταση. Άλλωστε νέα σχεδία των ΕSIOT για το καλοκαίρι 2015, έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή.

Γιατί σανδάλια και όχι κάτι άλλο, όπως ρούχα;

Καταρχάς το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Τα σανδάλια είναι η αρχή ενός ταξιδιού που πάντα ήθελα να κάνω.

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι Έλληνες 'κόβουν' τον προϋπολογισμό τους για τα είδη ένδυσης, γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο προϊόν;

Θεωρώ πως αν κάποιος δεν ρισκάρει δεν θα ανακαλύψει πότε πλήρως τις δυνατότητές του. Εγώ προσωπικά " πάτησα" πάνω στο χειροποίητο και το διαφορετικό.

Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση στο εξωτερικό ή είναι κάτι που ήδη έχει γίνει;

Ήδη όσον αφορά στο κομμάτι της χονδρικής συνεργαζόμαστε με μια boutique στη N. Κορέα, αλλά γίνονται και συζητήσεις για νέες συνεργασίες στο εξωτερικό μέσα στην επόμενη καλοκαιρινή σεζόν.

Κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα; Και αν ναι γιατί επιλέξατε ως έδρα σας την Τήνο, ενώ μένετε μόνιμα στην Αθήνα;

Ναι κατασκευάζονται εξ´ολοκλήρου στην Ελλάδα. Μεγάλωσα στην Τήνο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επέλεξα ως έδρα το νησί. Επιπλέον δεν θεωρώ ούτε αναγκαστικό αλλά ούτε και αυτονόητο πως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να λαμβάνει χώρα αποκλειστικά στην πρωτεύουσα.

Επηρεαστήκατε από ξένους οίκους μόδας στις δημιουργίες σας;

Σε γενικές γραμμές έχω ερεθίσματα από σχεδιαστές που θαυμάζω. Ωστόσο η τελική εικόνα των ESIOT δεν επηρεάζεται άμεσα από κάποιον σχεδιαστή.

Είναι δική σας πρωτότυπη δημιουργία το συγκεκριμένο σχέδιο;

Ναι. Είναι πρώτη φορά που 3 παπούτσια σταθμός στην ιστορία του παπουτσιού (espadrilles, creepers, gladiators) συνδυάστηκαν μεταξύ τους.

Τα esiot 'συγκινούν' περισσότερο τις Ελληνίδες πελάτισσες ή υπάρχουν και πελάτισσες από το εξωτερικό που τα έχουν ήδη εντάξει στην γκαρνταρόμπα τους;

Ήδη μέσα από το eshop του www.esiot.gr αρκετά ζευγάρια έχουν σταλεί σε πελάτες και από χώρες του εξωτερικού.