Το μαξιλάρι της Alpha και η αισιοδοξία της Εθνικής

Με συγκρατημένα χαμόγελα, λόγω της ανακοίνωσης των πολύ καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου, οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Εθνικής έδωσαν στους αναλυτές, μέσω τηλεδιασκέψεων, το στίγμα των σχεδίων τους, με ορίζοντα και τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Εθνικής, Πόλα Χατζησωτηρίου, ανέφερε ότι η Ελλάδα γίνεται δυνατότερη τρίμηνο με τρίμηνο και το ίδιο συμβαίνει και με την τράπεζα, η οποία καταγράφει βελτίωση σε κάθε τρίμηνο της τελευταίας διετίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα επόμενα τρίμηνα θα είναι ακόμα πιο ανοδικά και ότι η Ελλάδα αναμένεται να υπεραποδώσει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η κ. Χατζησωτηρίου αναφέρθηκε στις ενθαρρυντικές ενδείξεις από τα αποτελέσματα, όπως τη μείωση των προβλέψεων κατά 17% σε ετήσια βάση και την διαμόρφωση των κερδών προ προβλέψεων σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το κόστος του ρίσκου.

Για τη συνέχεια αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και στα επιτοκιακά περιθώρια αλλά και νέα μείωση στη δημιουργία νέων επισφαλειών. Όπως τόνισε η κ. Χατζησωτηρίου, δυο παράγοντες επηρεάζουν θετικά τα καθαρά έσοδα από τόκους. Από τη μία, η σταδιακή αλλαγή στο μείγμα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, και από την άλλη τη μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων. "Τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας μειώνονται και θα τα μειώσουμε περαιτέρω όσο το δυνατόν συντομότερα", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ, η διοίκηση της Εθνικής υπογράμμισε ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση κεφαλαιακά, με το Core Tier I να διαμορφώνεται στο 16,2%, επίπεδα που αναμένεται να αυξηθούν λόγω των πρόσθετων ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε από τη DG Comp.

Όσον αφορά στην Finansbank, η κ. Χατζησωτηρίου σημείωσε ότι "πρόκειται για μια εξαιρετική τράπεζα. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη Finansbank. Ήμασταν διστακτικοί στο να παραχωρήσουμε μειοψηφικό ποσοστό, αλλά θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης". Υπογράμμισε δε ότι η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού θα γίνει  σε δυο δόσεις.

Alpha Bank: Έως 1,8 δισ. η ρευστότητα από TLTROs

Από 4,4 έως 5,8 δισ. ευρώ είναι το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Alpha Bank, σύμφωνα με τη διοίκησή της, η οποία δήλωσε ότι με αυτό το όπλο είναι σε πολύ καλή θέση για να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα στελέχη της τράπεζας αναφέρθηκαν στα τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας ότι σε αυτά η Alpha ήταν η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, ενώ κάλυψε πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες με την αύξηση κεφαλαίου.

Σε σχέση με τις πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ (TLTROs), τόνισαν πως η Alpha μπορεί να συμμετάσχει λαμβάνοντας ρευστότητα έως 1,8 δισ. ευρώ.

Είπαν ακόμα πως περιμένουν και άλλη βελτίωση και στα καθαρά έσοδα από τόκους, και στα επιτοκιακά περιθώρια στο υπόλοιπο της χρήσης, λόγω της αναμενόμενης συνέχισης της μείωσης του κόστους καταθέσεων και της σύγκλισης με το κόστος χρήματος στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.  

Σε ό,τι αφορά των αριθμό των υποκαταστημάτων σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποκάλυψαν ότι - σε ετήσια βάση - έχουν μειωθεί κατά 14% (171 λιγότερα), ενώ η συμφωνία με τη Citi θα βοηθήσει τη ρευστότητα κατά περισσότερο από 600 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, η διοίκηση της τράπεζας απέδωσε τη σημαντική βελτίωση στη λειτουργική κερδοφορία του β' τριμήνου, στη μείωση του κόστους καταθέσεων και του κόστους χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες. 

Για τα ακίνητα, εκτίμησαν ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 35% και πως περιμένουν και πρόσθετη πτώση κατά 5 έως 7 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει η αγορά και να αρχίσει η άνοδος των τιμών (την αφετηρία της οποίας θεωρούν κομβικής σημασίας).

Σήμερα, αναμένονται τα αποτελέσματα της Πειραιώς και της Eurobank.