Barclays : Διαχειρίσιμες οι εκπλήξεις για τις τράπεζες

Διαχειρίσιμα είναι τα όποια κεφαλαιακά κενά πιθανώς εντοπιστούν στις ελληνικές τράπεζες από τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η Barclays, δηλώνοντας επιφυλακτική, λόγω των πολλών επισφαλών δανείων και των ακάλυπτων μη εξυπηρετούμενων, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια. 

Εκτιμά ότι το τελικό αποτέλεσμα των τεστ αντοχής θα είναι επί τα χείρω σε σχέση με το αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά. 

“Η αξιολόγηση της ΕΚΤ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου προς την ανάκαμψη. Κατά την άποψή μας, η άσκηση θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, αν και εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα θα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή”.

Η Barclays αναφέρεται και στους τρεις πυλώνες της συνολικής αξιολόγησης: την αξιολόγηση κινδύνων για σκοπούς εποπτείας, την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests).

Πυλώνας 1 - Εποπτική αξιολόγηση των κινδύνων

Η εκτίμηση των εποπτικών κινδύνων κρίνει τους βασικούς κινδύνους του ισολογισμού, όπως η ρευστότητα, η μόχλευση και η χρηματοδότηση. Η εκτίμηση της Barclays δείχνει ότι τα προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής και στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στις καταθέσεις. Ωστόσο, η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος εξακολουθεί να είναι υψηλή. 
 
Μετά την επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες, η Barclays πιστεύει ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν σύντομα στις αγορές για να αντικαταστήσουν μέρος της χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας.
 

Πυλώνας 2 - Έλεγχος ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων

 
Η Barclays θεωρεί ότι η εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) θα διαπιστώσει πως ο όγκος των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ενώ και ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι λιγότερο συντηρητικός σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ. Όπως εκτιμά η επενδυτική, η ταξινόμηση των αναδιαρθρωμένων δανείων πιθανόν να αναθεωρηθεί, με την Τράπεζα Πειραιώς να διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο επαναταξινόμησης των δανείων αυτών από την κατηγορία των εξυπηρετούμενων σε αυτή των επισφαλών. Σύμφωνα με την έκθεση, η κάλυψη, που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για τα προβληματικά δάνεια φαίνεται αδύναμη σε σχέση με το συνολικό απόθεμα των απομειωμένων δανείων, αν και οι προβλέψεις, οι οποίες έχουν ληφθεί, είναι επαρκείς, χρησιμοποιώντας το λιγότερο συντηρητικό ορισμό των NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων).
 

Πυλώνας 3 - Stress test

 
Μετά την αξιολόγηση της Blackrock το 2013, που οδήγησε στις ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Barclays πιστεύει ότι ο κλάδος έχει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση την οδηγία CRD IV και είναι σε σχετικά καλή θέση για τα στοιχεία, που απαιτούνται στα τεστ αντοχής.
 
Ωστόσο, το γεγονός ότι το σημείο εκκίνησης για τα stress test είναι η αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων επί των προσαρμοσμένων ισολογισμών, σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αρνητικές εκπλήξεις.
 
Παρ' όλα αυτά, η Barclays εκτιμά ότι στην περίπτωση, που διαπιστωθεί τυχόν κεφαλαιακό κενό, αυτό θα είναι διαχειρίσιμο.