Τζον Πόλσον : Η ταυτότητα του κύριου… 10% της ΕΥΔΑΠ

Όταν το 2007, ο Τζον Πόλσον γινόταν πλουσιότερος κατά 4 δισ. δολάρια, παίζοντας ανάποδα την αγορά ενυπόθηκων δανείων και ποντάροντας στην κατάρρευσή της, όλοι χαρακτήρισαν αυτή την κίνηση ως τη μεγαλύτερη συναλλαγή στην ιστορία και άρχισαν να μιλούν για το θρύλο των επενδυτών, δίπλα στον Τζορτζ Σόρος, το Γουόρεν Μπάφετ και τον Τζιμ Ρότζερς.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2010, έβγαζε άλλα 5 δισ. δολάρια, με ένα ακόμα hedge fund. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν το ίδιο ευοίωνη για τον αυτοδημιούργητο επενδυτή από το Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Το 2011, οι επιλογές του στις μετοχές της Citigroup, της Bank of America και της ύποπτης για απάτη, Sino Forest Corporation, δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, με αποτέλεσμα να καταγράψει ζημιές. Επιπλέον, η επιμονή του στο χρυσό, του κόστισε πέρυσι, στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, πάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια !  

Μετά, όμως, από αυτό, άρχισε η μεγάλη επιστροφή. Ίσως, το μεγαλύτερο comeback επενδυτή στην ιστορία. Με σημαντικές αποδόσεις στα βασικά funds του, τίποτα δεν θυμίζει τη μαύρη προηγούμενη τριετία, που σίγουρα δεν θέλει να θυμάται ο Πόλσον. Περίπου το 80% από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, που διαχειρίζεται η εταιρεία του, βρίσκεται πάνω από τα υψηλά τους… γεγονός, που σημαίνει ότι υπάρχουν αντίστοιχα υψηλές χρεώσεις επί των αποδόσεων.  

Με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου, το Forbes εκτιμά την περιουσία του στα 13,5 δισ. δολάρια, τοποθετώντας τον στο Νο 80 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Αυτή την περίοδο, μεταξύ άλλων, ασχολείται με μία γιγαντιαία επένδυση ξενοδοχειακού συγκροτήματος και κατοικιών, κοντά στο Σαν Χουάν, την πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο.

Το fund του κλείνει φέτος 20 χρόνια. Ο ίδιος, αναζητώντας ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο, βλέπει προοπτικές και στη χώρα μας. Έχει πλέον ξεχάσει ότι είχε ποντάρει ανεπιτυχώς στην ελληνική χρεοκοπία και κάνει την εμφάνισή του και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι – μαζί με το Baupost – αγόρασαν το 10%, που πούλησε η Πειραιώς.

ΤΟ BAUPOST ΨΗΦΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ

Με τοποθετήσεις σε τραπεζικές (βλ. Πειραιώς) και άλλες εισηγμένες, το fund του Seth Klarman έχει ήδη δώσει το στίγμα του για το ενδιαφέρον του απέναντι στην Ελλάδα, δηλώνοντας υποψηφιότητα – στην πρώτη φάση του διαγωνισμού – και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Μάλιστα, επενδύει πολλά και σε distress χαρτοφυλάκια, καθώς στη χώρα μας έχει αγοράσει δύο φορές μέρος των δανείων του ελληνικού παραρτήματος της Citibank. Επιπλέον, δραστηριοποιείται κυρίως μέσω της αγοράς ακινήτων και στα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία.  

Πρόκειται για ένα fund, που δεν έχει αφήσει δυσαρεστημένους τους πελάτες του με τις αποδόσεις του – με εξαίρεση τρεις χρονιές από το 1982, που συστάθηκε, μέχρι σήμερα.

Ο ιδρυτής και πρόεδρός του, Seth Klarman, πρόσφατα επέστρεψε 4 δισ. δολάρια στους επενδυτές του, ενώ ο ίδιος, στο χαρτοφυλάκιο, έχει το 40% των χρημάτων του σε μετρητά !