Ποιος είναι ο… ερημίτης επενδυτής, που αγόρασε τη Eurobank

Το νέο αφεντικό της Eurobank είναι πλέον ο Prem Watsa, Chairman & CEO της Fairfax, που - με 1,332 δισ. ευρώ - καλύπτει το 47% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ο μεγαλοεπενδυτής έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο "Καναδός Warren Buffett", λόγω των επενδύσεων που κάνει η Fairfax, έχοντας ως έδρα το Τορόντο του Καναδά.

Ο Watsa γεννήθηκε το 1950 στο Χαϊντεραμπάντ, μία από τις μεγαλουπόλεις της Ινδίας, πρωτεύουσα της ομόσπονδης πολιτείας, Άντρα Πραντές.

Σπούδασε χημικός μηχανικός και το δημόσιο προφίλ του ταιριάζει με αυτό του ερημίτη, τουλάχιστον από την ώρα που έμπλεξε με τη Fairfax, το 1985.

Τα πρώτα 15 χρόνια στη Fairfax, δηλαδή μέχρι το 2000 – 2001, είχε μιλήσει για μία φορά σε ένα μόλις δημοσιογράφο! Τον άκουγαν μόνο όσοι ενημερώνονταν από τις τηλεδιασκέψεις με επενδυτές.

 

Δεν έχει γίνει γενικά γνωστός ως "ακτιβιστής επενδυτής", ενώ το 2006 ήρθε σε κόντρα με τον Daniel Loeb, ο οποίος στοιχημάτιζε ότι οι μετοχές και τα ομόλογα της Fairfax θα καταρρεύσουν και είχε επενδύσει σε αυτό. Μάλιστα, τότε είχε κατηγορήσει τον επενδυτή, μαζί με άλλους, ότι ενορχήστρωσε μια εκστρατεία πολλών ετών για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο της Fairfax σε μια σειρά γνωστών οικονομικών συντακτών.

Σε σύγκριση με άλλους δισεκατομμυριούχους, ο Watsa κερδίζει ένα σχετικά μέτριο μισθό από την εταιρεία του... περίπου 622 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

Στην Ελλάδα, η τελευταία του επένδυση ήταν η Praktiker Hellas. "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά", δήλωσε προ ημερών. Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός όμιλος, πριν τη μητρική τράπεζα, είχε ήδη επενδύσει στη Eurobank Properties.