Τι αποτρέπει τις αγορές από μια νέα ανεξέλεγκτη άνοδο;

Αντί απάντησης στο παραπάνω ερώτημα, θα παραθέσουμε ένα γράφημα από το Bloomberg, με την πορεία του δολαρίου.

Είναι ολοφάνερο ότι το δολάριο κινείται ανοδικά από τις αρχές του 2011 ενώ από τις αρχές του 2012 έχει διαμορφώσει μια πλάγια τάση. Η πλάγια τάση του δολαρίου χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τη χειραγώγηση των αγορών καθώς οι λεκτικές παρεμβάσεις του Bernanke τους πρώτους μήνες του 2012 ήταν αρκετές για να στηρίξουν τις αγορές.

Αν και η άνοδος του δολαρίου δε συνάδει με την άνοδο των μετοχών, εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, η πραγματικότητα δείχνει μια ασταμάτητη άνοδο για τους αμερικανικούς δείκτες. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Ή άλλη όψη, θέλει τα εμπορεύματα να καταγράφουν σημαντικές απώλειες καθώς ασφυκτιούν από την άνοδο του δολαρίου.

Τι αποκαλύπτει αυτό; Οι αγορές μετοχών ανεβαίνουν αποκλειστικά και μόνο με την υποστήριξη της Fed. Και ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα οι δείκτες αποτίμησης είναι χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους το 2000 και το 2007. Και αυτό δείχνει ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ χειρότερο, άρα οι μετοχές δε μπορούν να αποτιμήσουν την πραγματική οικονομία.

Η πτώση των εμπορευμάτων έχει οδηγήσει σε μια σειρά από κρίσιμα επίπεδα. πολλά από τα εμπορεύματα τα οποία κατά τους προηγούμενους μήνες δέχθηκαν πιέσεις, δείχνουν να έχουν ηρεμήσει και να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια βάση.

Η άνοδος του δολαρίου και η πτώση των εμπορευμάτων δημιουργούν ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον όχι μόνο παγκοσμίως αλλά και εντός των ΗΠΑ και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα για την Αμερική η οποία στοχεύει στη μείωση του χρέους της μέσω της αύξησης του πληθωρισμού.

Από την άλλη, τα στοιχεία των επενδυτών δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά εμπορευμάτων. Τι κρατάει λοιπόν τις αγορές από μια νέα άνοδο;

Το δολάριο. Και αυτό μπορεί να το αποφασίσει μόνο η Fed. Εάν σήμερα δείξει ότι υπάρχει ανησυχία μετά από την επιδείνωση των αμερικανικών μακροοικονομικών στοιχείων, τότε το δολάριο θα επιβεβαιώσει την κορύφωσή του και θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των εμπορευμάτων και την περαιτέρω ώθηση των δεικτών.